Linkovi

SAD: Novi kandidati za čelnike u sistemu odbrane i sigurnosti


Chuck Hagel i John Brennan su, kako vjeruje predsjednik Obama, ličnosti na koje se može u potpunosti osloniti i povjeriti im sigurnost Sjedinjenih Država.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je, da podsjetimo, za novog ministra odbrane nominirao Chucka Hagela, Republikanca i bivšeg senatora, i za novog direktora Centralne obavještajne agencije, CIA-e, Johna Brennana, savjetnika Bijele kuće za protiv-terorističku borbu.

Ako bude potvrđena nominacija gospodina Hagela dva najkrupnija pitanja sa kojima će se on suočiti biće smanjivanje budžeta Ministarstva odbrane i proces povlačenja američkih vojnih snaga iz Afganistana. Uz gospodina Brennana, ako i njegova nominacija bude potvrđena, nagovještene su određene promjene u dva sektora na kojima leži i najveći teret zaštite Sjedinjenih Država.


Smanjenje budžeta Pentagona i vraćanje vojnika iz Afganistana kući jesu krupna pitanja, ali ne i nova i nelogična za Chucka Hagela. On je godinama upozoravao protiv prolivanja američke krvi u sukobima bez jasnih i opravdanih ciljeva i zagovarao smanjivanje nepotrebne potrošnje u okviru Ministarstva odbrane.

Hagel, vijetnamski veteran, mogao bi unijeti veliku dozu realnosti u promišljanja ministra odbrane i sudržanosti prema novim ratnim angažmanima. Za sada on kaže:

„Zahvalan sam za mogućnost da doprinesem jačanju Sjedinjenih Država i naših saveznika, širenju sloboda i humanizma u svijetu, mogućnost da pomognem Americi u gradnji boljeg svijeta.“

O strategiji vojnog povlačenja iz Afganistana tek treba biti odlučeno tako da Hagel ima prostora da utiče na predsjednika Obamu, smatra analitičar Michael O'Hanlon i dodaje:

„Od određenog značaja je to što je i kao senator Hagel bio skeptičan prema misiji u Afganistanu. Nije nelogično pretpostaviti da će se kao ministar odbrane zalagati i za brži ritam povlačenja.“

I nakon preko deset godina borbi u Afganistanu, veliki dio te zemlje je u pod kontrolom talebanskih boraca. I to je jedan od razloga što se, kako kaže Frederick Kemp, analitičar i blizak saradnik gospodina Hagela u vašingtonskom Atlantskom vijeću, Chuck Hagel neće ustručavati teških pitanja:

„On će pitati... o čemu to pregovaramo sa Afganistancima, sa kojim ciljem, u kakvom kontekstu, šta Sjedinjene Države moraju učiniti, šta će to značiti za nas, a što za njih....“

Potvrđivanje nominacije Chucka Hagela u Senatu američkog kongresa neće teći lako jer mnogi Republikanci smatraju da nije dovoljno blagonaklon prema Izraelu i da je nedovoljno čvrst prema Iranu.

Potvrđivanje nominacije Johna Brennana za novog direktora CIA-e biće manje neizvjesno, mada ga neki ga smatraju arhitektom progama napada i likvidacije terorističkih lidera korištenjem bespilotnih letjelica. O tome analitičar O'Hanlon kaže:

„Kada neko pokušava da te ubije, tvoj cilj nije biti pobjednik na testu polularnosti. Brennan je pokušavao stići do mnogih lidera i operativaca al-Qaide prije nego oni stignu do Amerikanaca. Mislim da će potvrđivanje njegove nominacije proteći bez teškoća.“

Prema vizijama predsjednika Obame, po obimu manje ali mnogo agilnije snage i službe obrane i sigurnosti, su ono što Sjedinjenim državama treba u uslovima nužnog smanjenja budžetskog deficita i nacionalnog duga. Chuck Hagel i John Brennan su, kako vjeruje, ličnosti na koje se može u potpunosti osloniti i povjeriti im sigurnost Sjedinjenih Država.


SAD: Nove ličnosti za najbitnije pozicije u sistemu odbrane i sigurnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG