Linkovi

Prosvjednici zahtijevaju zatvaranje Guantanama


Prosvjednici ispred Bijele kuće
Prosvjednici ispred Bijele kuće

Kada je predsjednik Obama preuzeo dužnost 2009, on je potpisao naredbu o zatvaranju pritvornog centra u Guantanamu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtijevaju od predsjednika Obame da zatvori zatvor u Guantanamu, devet godina nakon njegovog otvaranja. Prosvjednici su se tim povodom okupili jučer ovdje u Washingtonu.

Obučeni u zatvorske uniforme, ovi prosvjednici su hodali od Bijele kuće do ministarstva pravde kako bi podsjetili predsjednika Obamu na obećanje koje je dao prije dvije godine. Jeremy Varon je iz organizacije Witness Against Torture.

Glavna poruka je pozvati predsjednika Obamu da se vrati svom obećanju o zatvaranju Gurantanama, kaže on.

Kada je predsjednik Obama preuzeo dužnost 2009, on je potpisao naredbu o zatvaranju pritvornog centra u Guantanamu.

Guantanamo će biti zatvoren najkasnije za godinu dana, rekao je Barack Obama.

Prosvjednici zahtijevaju zatvaranje Guantanama
Prosvjednici zahtijevaju zatvaranje Guantanama

Ali i nakon dvije godine, više od 170 osumnjičenih za terorizam se i dalje nalaze u zatvoru. Mnoge od ovih grupa za zaštitu ljudskih prava navode da predsjednik Obama nije učinio dovoljno kako bi pred američku javnost iznio argumente da zatvor u Guantanamu treba biti zatvoren. Jedan od kritičara predsjednika Obame je Tom Parker iz organizacije Amnesty International.

Da budemo iskreni, to nije nešto u šta je on uložio dosta napora. Samo zatvaranje Guantanama je uvijek bilo mnogo teže od samog potpisivanja naredbe da se on zatvori, kaže Tom Parker.

2009, administracija je planirala suditi Khalidu Sheikhu Mohammedu, koji sam sebe naziva organizatorom septembarskih terorističkih napada na New York. Ali je opozicija koja se protivi suđenju osumnjičenika na američkom tlu zaustavila taj plan. I Khalid Sheikh Mohammed se i dalje nalazi u zatvoru. Predsjednik Obama kaže da će, iako on želi da se Guantanamo zatvori, neki zatvorenici morati biti držani na neodređeno vrijeme. On kaže da se njima ne može suditi ni na federalnom, ni na vojnom sudu, zbog načina na kojeg su uhvaćeni i ispitivani.

Jedan od najtežih problema je šta uraditi sa ljudima za koje znamo da su opasni, rekao je predsjednik Obama.

Ali ovi aktivisti za ljudska prava se ne slažu.

Vjerujemo da bi se svakome ko se drži u Guantanamu trebalo suditi za zločin ili bi ga trebali pustiti, kaže gospodin Parker.

Sada za ove aktiviste postoji nova prepreka. Predsjednik Obama je prošle sedmice nevoljno potpisao prijedlog zakona o odbrani kojim se zabranjuje korištenje vojnih financija kako bi se zatvorenici iz Guantanama doveli u Sjedinjene države. To je mjera kojom se otežava, ili čak čini nemogućim, da se njima sudi na civilnom sudu tokom trenutne fiskalne godine. Tim se prijedlogom također ograničava korištenje vojnih fondova kako bi se zatvorenici poslali u druge zemlje, osim ako se ne ispune određeni uvjeti. U svom saopćenju za medije, predsjednik Obama je rekao da se protivi tim ograničenjima, ali je potpisao prijedlog zakona jer se njime odobravaju milijarde dolara za vojsku. On je rekao da će surađivati sa kongresom kako bi se ukinula ta ograničenja.

XS
SM
MD
LG