Linkovi

Kakva je budućnost zatvora u Guantanamu?


Neil Heslin, otac šestogodišnjeg dječaka, ubijenog u osnovnoj školi u Newtownu, američka savezna država Connecticut 14. decembra prošle, godine prilikom svjedočenja u Kongresu SAD, na sesiji na kojoj je govoreno o zabrani prodaje ofanzivnih, modificiranih vojnih pušaka.
Neil Heslin, otac šestogodišnjeg dječaka, ubijenog u osnovnoj školi u Newtownu, američka savezna država Connecticut 14. decembra prošle, godine prilikom svjedočenja u Kongresu SAD, na sesiji na kojoj je govoreno o zabrani prodaje ofanzivnih, modificiranih vojnih pušaka.

Deset godina nakon napada, Amerika se i dalje hrvaju s problemom terorističkih osumnjičenika zarobljenih na bojišnici te da li im se treba suditi na vojnom ili civilnom sudu

Ove godine 11. rujna ce se obilježiti deseta godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Države u kojima je poginulo skoro tri tisuće osoba. Deset godina nakon napada, Amerika se i dalje hrvaju s problemom terorističkih osumnjičenika zarobljenih na bojišnici te da li im se treba suditi na vojnom ili civilnom sudu.

Ranije ovog mjeseca predsjednik Barack Obama izdao je uredbu koja odobrava obnovu vojnih sudjenja zatočenicima koji se nalaze u američkoj pomorskoj bazi u Zaljevu Guantanamo na Kubi, nakon njihove dvogodišnje obustave. Ta je uredba najnovija indikacija da ce zatvor u Zaljevu Guantanamo ostati u uporabi u doglednoj budućnosti, a politički analitičari kažu da je moguće da to pitanje ostane nerazriješeno do sljedećih američkih predsjedničkih izbora u studenom sljedeće godine. Ta je uredba pokrenula ponovno otvaranje sudskih predmeta 48-orice zatočenika u Gantanamu, za koje je vlada utvrdila da se protiv njih ne može povesti sudski proces, no koji su preopasni da bi ih se pustilo na slobodu. Američki ministar pravosuđa Eric Holder odgovarao je na pitanja o toj uredbi na nedavnoj konferenciji za novinare: "Mislim da je predsjednik postigao dobru ravnotežu, uzimajući u obzir zelju za uspostavom mehanizma na osnovu kojeg te osobe možemo zatočiti u skladu s ratnim zakonima. Mehanizmi koji su pokrenuti mogu biti povremeno revidirani, te mislim da ih sad možemo zadržati unutar ratnih zakona i u skladu s američkim načelima".

U siječnju 2009. u jednom od svojih prvih predsjedničkih poteza Obama je naložio zatvaranje zatvora u Guantanamu u roku od godine dana. Medjutim njegova je administracija vrlo brzo naletila na opiranje republikanskih zastupnika u Kongresu. Neki zakonodavci sada kazu da bit taj zatvor trebao ostati otvoren neograničeno sve dok Bijela kuca i Kongres ne postignu sporazum o sveobuhvatnoj pravnoj strategiji u odnosu na osumnjičene teroriste zatočene u Guantanamu. Lindsay Graham, republikanski senator iz Južne Karoline, član je dvostranačke grupe senatora koji se zalazu za razjašnjenje procedura za neograničeno držanje terorističkih osumnjičenika od stane Sjedinjenih Država: "Guantanamo mora ostati otvoren jer je to jedino mjesto gdje možemo na sigurnome držati zatvorenike koji nam mogu pružiti vrijedne informacije. Takodjer zahvaljujući provedenim reformama to je najbolje vodjeni vojni zatvor na svijetu".

Senator Graham i mnogi njegovi kolege bi radije da se osumnjičenicima u Guantanamu sudi na vojom sudu. Medjutim Obamina administracija i udruge za ljudska prava se zalazu da se neki od zatočenika prebace na civilni sud. Ken Gude je izvrsni direktor za nacionalnu sigurnosti i medjunarodnu doktrinu Centra za američku politiku ovdje u Washingtonu: "Ja jako preferiram civilni sud, koji je očigledno najefikasniji način procesuiranja osumnjičenih terorista i osiguravanja legitimne presude. Američki je kriminalni sudski sustav potpuno sposoban za vođenje tih procesa".

Udruge za ljudska prava već dugo vrše pritisak na Sjedinjene Države da ili sude ili puste zatočenike iz Guantanama. U studenom 2009. Eric Holder je objavio da će se organizatoru napada od 11. rujna suditi na civilnom sudu u gradu New Yorku. Medjutim to je izdavalo brojne kritike i Obamina administracija još uvijek nije odučila kako će se to i odvijati. Javno mnijenje o zatvaranju Guantanama se u posljednjih nekoliko godina promijenilo. Nedugo nakon stupanja predsjednika Obame na dužnost, tanka većina Amerikanaca se slagala s njegovim zatvaranjem. Medjutim novije ankete od prošle godine pokazuju da je vise Amerikanaca za to da zatvor u Guantanamu ostane otvoren kao jedna od opcija kada su u pitanju osumnjičenici za terorizam.

XS
SM
MD
LG