Linkovi

Burne reakcije u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla


Amerikanci grčkog porijekla, Baltimore
Amerikanci grčkog porijekla, Baltimore

Razvoj događaja u Grčkoj se ne samo da se našao u vrhu svjetskih vijesti, nego je doveo i do bure emocija u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla.

Ni paket pomoći od stotinu milijardi dolara nije riješio financijsku krizu u Grčkoj, niti je izbrisao sjećanje na prošlosedmične nasilne prosvjede u Atini, u kojima je na stotine hiljada Grka izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo protiv vladinih mjera. Takav razvoj događaja ne samo da se našao u vrhu svjetskih vijesti, nego je doveo i do bure emocija u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla.

U dijelu Baltimore-a u saveznoj državi Maryland poznatom kao Grčki dio, imate osjećaj kao da ste došli u Grčku prije 40 godina. Prodavači sjede ispred svojih prodavnica uživajući u proljetnom povjetarcu. Grčke zastave se ponosno vijore uz američke, i lokalne kafane su često mjesto okupljanja za Grke koji tu dođu da igraju karata i raspravljaju o grčkoj politici. Ovih dana njihove rasprave su žučne zbog grčke ekonomske krize koja se, kako kažu, spremala godinama. Nikos, koji radi na gradnji bazena, kritizira grčki politički sistem. On kaže da su decenijama grčke vlade crpile novac ljudi bez ikakvih posljedica. Sada je, kaže on, vrijeme vraćanja.

Lopovi bi trebali biti kažnjeni i državne financije bi trebale biti transparentne. Grčka mora uspostaviti državni sud pravde koji bi ispitao svakoga i utvrdio na koji način su potrošeni ogromni vladini krediti u posljednjih 30 godina, kaže Nikos.

Njegova viđenja dijele i drugi. John kaže da je kriza u Grčkoj uzrokovana i nedostatkom radne etike.

Grci nemaju para, ali ih posude kako bi išli na odmor. Mladi provode po cijeli dan u kafanama. Albanski imigranti rade u grčkim poljima, popravljaju kuće, dok Grci, i bogati i siromašni, izbjegavaju platiti porez.

I diskusija se tako nastavlja o raznim temama: o sporoj grčkoj birokraciji, društveno-ekonomskom sistemu zasnovanom na mitu, i ogromnom javnom sektoru koji zapošljava većinu grčke srednje klase. Ovi Amerikanci grčkog porijekla su pesimistični. Ali drugi nisu. Basil Mossaidis je izvršni direktor udruženja Amerikanaca grčkog porijekla sa sjedištem u Washingtonu.

Mislim da su Grci vrlo ustrajan narod, dobro obrazovan, i ne zavaravaju sami sebe misleći da je sve u redu. Oni znaju sa kojim se izazovima suočavaju. U svakom društvu mediji uvijek izdvajaju one koji se žale. A ne oni koji vrijedno rade svaki dan, kaže gospodin Mossaidis.

Ono što je započelo kao prosvjed protiv oštrih mjera i korupcije u vladi se pretvorilo u smrtonosan događaj petog maja, kada je zapaljena jedna banka. To je nadsjednilo ono što je trebalo biti opravdana ljutnja javnosti. Doktor Harris Mylonas je profesor političkih nauka na univerzitetu George Washington.

Nasilje nije dio politike, i svaki put kada se takvo što dogodilo u prošlosti, jasno ga je osudila grčka vlada, kaže gospodin Mylonas.

On međutim dodaje da su sada neki članovi grčke opozicione stranke zauzeli mnogo blaži stav prema nasilju, nazivajući ga kolateralnom štetom. Pa ipak političke podjeljenosti, ekonomska previranja i pasimizam u Grčkoj nisu umanjili ljubav Amerikanaca grčkog porijekla i njihovu žudnju za domovinom.

Ja imam braću i sestre, rođake u Grčkoj. Nadam se da ću se za par godina i ja vratiti da tamo živim sa njima. Grci su suosjećajni, ljubazni. Oni nisu teroristi. Zašto smo morali tako nisko pasti? Za to je kriv politički sistem, kaže ovaj prolaznik na ulici.

Bez obzira da li su optimistični ili pesimistični, Amerikanci grčkog porijekla prate vijesti duboko zabrinuti za svoju domovinu.

XS
SM
MD
LG