Linkovi

Grčka financijska kriza mogla bi imati ozbiljne posljedice po cijelu Europu i SAD


Tijekom prošlotjednog boravka grčkog premijera George Papandreoua u Washingtonu, predsjednik Obama i državna tajnica Hillary Clinton ponudili su američku podršku Grčkoj u borbi protiv financijske krize

Tijekom svog nedavnog posjeta Sjedinjenim Državama grčki premijer George Papandreou je upozorio da financijska kriza u njegovoj zemlji može imati opasne posljedice po Europu, a kasnije i po Sjedinjene Države. Na početku godine grčki dug je iznosio oko 13 posto od ukupnog domaćeg proizvoda, dok je inozemni dug iznosio više od 400 milijardi dolara.

Tijekom prošlotjednog boravka grčkog premijera George Papandreoua u Washingtonu, predsjednik Obama i državna tajnica Hillary Clinton ponudili su američku podršku Grčkoj u borbi protiv financijske krize. “I u lošim i u dobrim vremenima građani Grčke će uvijek imati prijatelja i partnera u Sjedinjenim Državama” - rekao je tom prilikom američki predsjednik.

Papandreou je rekao da je predsjednik Obama pozitivno reagirao na europsku ideju o suprostavljanju monetarnim špekulacijama te da je podržao da se o Grčkoj razgovara na idućem sastanku skupine G-20, odnosno vodećih ekonomija u svijetu. Grčki je premijer upozorio da financijska kriza u njegovoj zemlji može imati opasne posljedice. “Trenutačna kriza eura može imati domino efekt, vođen visokima kamatama na posuđeni novac, i za druge zemlje koje imaju veliki deficit. Tako jedan mali problem može biti uzrok velikom u ionako nesigurnom financijskom sustavu”.

Grčka financijska kriza mogla bi imati ozbiljne posljedice po cijelu Europu i SAD
Grčka financijska kriza mogla bi imati ozbiljne posljedice po cijelu Europu i SAD

Desmond Lachman je bivši stručnjak Međunarodnog monetarnog fonda i ekspert s Wall Streeta. Trenutačno je znanstvenik na washingtonskom Institutu Enterprise. “Ukoliko Grčka financijski propadne moglo bi to biti zbog nemogućnosti plaćanja vanjskog duga od 400 milijardi dolara. To bi onda, najvjerojatnije, uzrokovalo sličnu situaciju u Španjolskoj, Portugalu i Irskoj, a tada već govorimo o dugu od preko bilijun dolara”.

Njemačka je predložila formiranje Europskog monetarnog fonda, sličnog MMF-u, koji bi pomogao zemljama iz eurozone u vrijeme krize. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je ponudio Grčkoj pomoć svoje zemlje. “Europljani su izgradili jedinstvenu valutu zajedno i sve zemlje koje koriste euro moraju biti solidarne. To je politički angažman i moralna obveza, ali, isto tako, i ekonomska realnost”.

Svaka zemlja je dio globalnog financijskog sustava – kažu stručnjaci. Desmond Lacham upozorava na ozbiljne posljedice ukoliko ekonomska kriza u Grčkoj ne bude usporena, osobito kada su u pitanju manje zemlje, poput Hrvatske. “Nemam nikakvih dilema da, ukoliko se grčka kriza produbi i proširi u Europi da će manje zemlje imati velike poteškoće da se izvuku iz problema”.

Grčki premijer Papandreou pokušava mjerama štednje ublažiti financijsku krizu, za što ga hvale u inozemstvu, ali kod kuće te mjere uzrokuju veliki val uličnih prosvjeda i široko nezadovoljstvo grčkih građana.

XS
SM
MD
LG