Linkovi

Građanski rat u Siriji potiče nasilje u Iraku


Opasne se i prijeteće veze vrtoglavom brzinom stvaraju između sektaškog nasilja u Iraku i građanskog rata u Siriji. Militanti povezani s al-Qaidom, kažu analitičari, prelaze iz jedne u drugu zemlju i koriste vjerske razlike da bi rušili vladu, ne samo u Damasku nego i u Bagdadu.

Irak potresa najgore nasilje u zadnjih pet godina. Bombaškim i drugim napadima na sunitske i šiitske ciljeve potpaljuju se sektaške napetosti. Jedan od glavnih uzroka je građanski rat u susjednoj Siriji.

“Povećani broj bombaških napada u Iraku,” kaže Douglas Ollivant, iz New America Foundation, “nije nikakva slučajnost jer novac i oružje sada stižu Sirijskoj slobodnoj armiji, a neke njezine frakcije povezane su s al-Qaidom.”

Amaterski video prikazuje sirijske pobunjenike iz grupe Fronta al-Nusra kako polažu zakletvu vjernosti al-Qaidi.

Grupa prima pomoć od al-Qaide u Iraku, a njeni pripadnici često prelaze propusnu iračko-sirijsku granicu. Michael Rubin, iz American Enterprise Institute, kaže:

“Iračani su u smrtnom strahu od neželjenih posljedica i vraćanja nekih od tih militanata i grupa povezanih s al-Qaidom.”

Rubin Siriju naziva podzemnom željeznicom za militante, za njihov prolaz u Irak. U razdoblju od 2006. do 2007. godine, deseci tisuća Iračana poginuli su u sektaškim sukobima, ali sada nema američkih vojnika koji bi pomogli u gušenju nasilja.

Iračka sunitska manjina mjesecima održava demonstracije protiv vlade.

Uspjeh sirijskih pobunjenika, kažu neki, daje im podstreka za prosvjede zbog, kako sami kažu, diskriminacije i zlostavljanja od strane iračke većinski šiitske vlade.

“Trenutak bi mogao voditi ka ratu,” kaže irački politički analitičar Sarmad al-Taie, “a mogao bi također potaknuti one koji donose odluke da po prvi put ozbiljno razmisle o dijeljenju vlasti, sigurnosnih odgovornosti i bogatstva.”

Dok se krvoproliće nastavlja, sunitske vođe kažu da su sukobi u Siriji i Iraku sada međusobno povezani.

Vali Nasr je dekan Škole za napredne međunarodne studije pri Sveučilištu Johns Hopkins.

“Jedan od načina,” kaže on, “za pružanje predaha Iraku bio bi pomoći da se okončaju sukobi u Siriji. Što oni duže traju, to predstavljaju veću opasnost Iraku.”

No, nema znakova da će sukob u Siriji tako skoro prestati, a iračke vođe izražavaju zabrinutost da su u poticanju na sektaške napade angažirane i neke druge zemlje.

Irački premijer Nouri al-Maliki rekao je:

“Povratak tih ljudi ulaganje je u političku nestabilnost koja je dovela, i vodi, do nestabilnosti u društvu, zbog sektarijanizma ovaj put povezanog s planovima izvan naših granica.”

Kao odgovor na nasilje u zemlji, al-Maliki je naredio izmjene na čelu sigurnosnog aparata, ali i dalje se strahuje od porasta sektaškog nasilja.
XS
SM
MD
LG