Linkovi

Grad New York otkazuje poslovne ugovore sa Trumpovom organizacijom


Predsjednik Donald Trump dolazi na skup svojih pristalica u Washingtonu, 6. januara 2021.
Predsjednik Donald Trump dolazi na skup svojih pristalica u Washingtonu, 6. januara 2021.

Rodni grad predsjednika Donalda Trumpa, New York, saopštio je da će otkazati sve ugovore sa njegovom poslovnom organizacijom zbog smrtonosnog upada Trumpovih pristalica u američki Kongres prošle nedjelje.

„Grad New York se neće dovoditi u vezu sa tim neoprostivim činom, ni na koji način”, naveo je gradonačelnik Bill de Blasio u formalnom saopštenju.

De Blasio je rekao da je počeo proces „prekida svih ugovora” za upravljanje karuselom i dva klizališta u Central parku, koje Trumpovoj kompaniji donose oko 17 miliona dolara godišnje.

Trumpov sin Eric odbacio je potez gradskih vlasti i rekao da će uslijediti tužba.

„Ovo je još jedan primjer nekompetentnosti gradonačelnika De Blasija i njegovog grubog zanemarivanja činjenica", izjavio je. „Grad New York nema pravo da prekida naše ugovore i ako riješe da nastave sa tim, dugovaće Trumpovoj organizaciji 30 miliona dolara. Ovo je najobičnija politička diskriminacija i mi ćemo se žestoko boriti protiv toga.”

Odluka De Blasija je najnoviji primjer kako su neredi 6. januara negativno uticali na predsjednikove privatne poslove. Tri dana ranije, Asocijacija profesionalnih igrača golfa Amerike glasala je da se njen šampionat sljedeće godine održi na nekom drugom mjestu, a ne na Trumpovim terenima u New Jerseyju.

Shopify, globalni gigant softverske e-trgovine, uklonio je sve online prodavnice povezane sa predsjednikom, dok su Twitter i druge platforme za društvene medije zatvorile njegove naloge.

Trump je 6. januara pozvao hiljade svojih pristalica koje su došle u Washington na „Marš za spas Amerike” da marširaju ka zgradi Capitola, u kojoj su članovi oba doma Kongresa zasjedali da formalno potvrde pobjedu novoizabranog predsjednika Joe Bidena na izborima.

„Imaćete nelegitimnog predsjednika. To ćete imati i ne možemo to da dozvolimo", poručio je Trump gomili pristalica. „Borićemo se žestoko, i ako se ne bude borili svim silama, više nećete imati svoju zemlju.”

Hiljade Trumpovih pristalica poslije toga su došle do Kongresa, gdje su mnogi probili policijske barikade i na silu ušli u zgradu. Šestero ljudi izgubilo je život u samom incidentu ili ubrzo poslije njega.

XS
SM
MD
LG