Linkovi

Grčka zvanično završila korištenje programa pomoći EU koji je počeo nakon bankrota 2009.


Arhova - Premijer Grčke, Aleksis Cipras, govori tokom sjednice parlamenta u Atini, 14. juna 2018.
Arhova - Premijer Grčke, Aleksis Cipras, govori tokom sjednice parlamenta u Atini, 14. juna 2018.

"Po prvi put od početka 2010, Grčka može da samostalno stoji na svojim nogama", saopštio je Evropski mehanizam za stabilizaciju (ESM), fond za spašavanje, nakon što je Atina u ponedeljak izašla iz posljednjeg, trogodišnjeg programa spašavanja.

ESM je dodijelila oko 71 milijarde dolara tokom posljednje tri godine, nakon sporazuma koji je postignut u avgustu 2015. za pomoć državi da se izvuče iz propasti trajuće dužničke krize.

"Danas možemo sa sigurnošću da zaključimo ESM program, bez narednih programa za spašavanje", rekao je u saopštenju Mario Centeno, predsjedavajući Borda Guvernera EMS.

"Ovo je bilo moguće zahvaljujući izvanrednim naporima grčkog naroda, dobroj saradnji sa aktuelnom grčkom vladom i podršci evropskih partnera kroz pozajmice i olakšavanje dugovanja".

Grčka je 2010. proglasila rizik od nelikvidnosti nakon borbe za ogromnim dugom, gubitkom investicija i velike nezaposlenosti. Naposlijetku, gotovo 300 milijardi hitnih kredita za spas iz fonda Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Zauzvrat, od Atine je zahtjevano da usvoji oštre mjere štednje i reforme.

Okončavanje programa kreditiranja je glavno postignuće za Grke, ali zemlja se i dalje suočava sa borbom za očuvanje svoje ekonomske stabilnosti.

Kabinet premijera Aleksisa Ciprasa opisao je završnu pozajmicu prošle nedjelje kao "posljednji čin drame. Sada nova stranica napretka, pravde i rasta može da bude okrenuta".

"Grčka je uspjela da stane na svoje noge", saopštila je njegova kancelarija.

Ekonomski rast u Grčkoj ponovo je u blagom porastu, turizam bilježi rast ove godine, a ranije rekordni procenat nezaposlenosti konačno pada.

Ipak, država se i dalje susreće sa ozbiljnim izazovima, poput slabih banaka, najveće zaduženosti u EU od 180 odstio GDP-a i gubitka oko pola miliona mladih Grka koji su otišli u bogatije evropske zemlje. Grčka takođe treba da nastavi da vraća svoje međunarodne kredite do 2060.

Tri međunarodna spašavanja te zemlje dovela su Evropu na ivicu krize. Finansijski problemi objelodanili su opasnosti zajedničke evropske valute i zaprijetili raspadom bloka.

Velika zaduženost koja i dalje ostaje u Grčkoj i čak i veća zaduženost u Italiji, nastavljaju da predstavljaju ekonomsku opasnost po EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG