Linkovi

Gotovo svaki šesti Amerikanac nema dovoljno novca za 'zdravu prehranu'


Gotovo svaki šesti Amerikanac nema dovoljno novca za 'zdravu prehranu'
Gotovo svaki šesti Amerikanac nema dovoljno novca za 'zdravu prehranu'

U neimaštini te vrste 2009. godine bilo je gotovo devet milijuna djece – koja su zbog toga ili jela manje zdravu hranu, ili su im dnevne porcije bije jednostavno smanjene, ili su pak morala 'preskakati' koji obrok.

Prema nedavno objavljenim podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, prošle je godine rekordno visok broj Amerikanaca imao problema s nabavom hrane, za koju nije imao dovoljno novca.

Prema vladinim podacima, ovaj je problem imao gotovo svaki šesti Amerikanac – što je najviša brojka od 1998, kada su se podaci o tome počeli prikupljati. U neimaštini te vrste 2009. godine bilo je gotovo devet milijuna djece – koja su zbog toga ili jela manje zdravu hranu, ili su im dnevne porcije bije jednostavno smanjene, ili su pak morala 'preskakati' koji obrok. Jedan od razloga za to je loša ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama. Godine 2008. stopa neuposlenosti bila je pet posto, već sljedeće godine – gotovo deset posto.

Razmjerno dobra vijest je to što je, bez obzira na rast nezaposlenosti, broj Amerikanca koji imaju problema s nabavom hrane ostao manje-više isti. Dužnosnik američkog Ministarstva poljoprivrede Kevin Concannon kaže da je to i zbog toga što postoji program SNAP, koji za oko 42 milijuna Amerikanaca osigurava zdrave namirnice – kao nadopunu redovitoj ishrani: "Taj broj predstavlja rast od 58 posto u tri godine. A te tri godine odnose se na razdoblje kada je počela recesija."

Program državnih poticaja – izglasan nakon što je u Bijelu kuću došao Barack Obama – osigurao je ovom projektu oko 60 milijardi dolara. Deborah Weinstein, direktorica nevladine humanitarne udruge Coalition on Human Needs, kaže da je država dobro postupila kada je investirala novac u ovu svrhu: "Znamo koliko je zdrava prehrana važna za razvoj i zdravlje djece. Međutim, ovaj je program pomogao i nacionalnoj ekonomiji. Naime, ako obiteljima pomognete da nabave hranu, od toga ima koristi i trgovina diljem zemlje."

Međutim, Deborah Weinstein brine da bi ova pomoć mogla nestati, iako ekonomska kriza nije gotova. Kongres naime razmatra rezove u programu SNAP, kako bi se financirali drugi projekti na području zdrave ishrane djece. Konzervativci na Capitol Hillu općenito kritiziraju državno trošenje na pomoć siromašnima. Sudbinu programa SNAP odredit će novi zakon o standardima za zdravu prehranu djece, o kojem bi se trebalo glasati do kraja godine.

XS
SM
MD
LG