Linkovi

Gospodarstvo i trgovina u žarištu Strateškog ekonomskog dijaloga u Pekingu


Američko izaslanstvo predvode državna tajnica Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner - cilj razgovora smanjiti napetosti između dviju zemalja na polju trgovine i monetarne politike

Redovni godišnji Strateški i ekonomski dijalog između Sjedinjenih Država i Kine počinje počinje danas u Pekingu. Sržavna tajnica Hillary Clinton stigla je jučer u kineski glavni grad. Naša rubrika Žarištu govori podrobnije o skupu čiji je cilj smanjiti trgovačke napetosti između dvije zemlje te umanjiti zabinutost oko monetarne politike.

Pekinškim dijalogom će predsjedavati kineski dopremijer Wang Qishan i državni savjetnik Dai Bingguo. Sjedinjene Države će predstavljati ministar financija Timothy Geithner i državna tajnica Hillary Clinton. Prvi krug razgovora, od kada je u Bijeloj kući administracija predsjednika Obame, održan je u Washingtonu prošle godine, a cilj tog sastanka bio je jačanje razumijevanja, povećanje međusobnog povjerenja i jačanje suradnje.

Međusobna pitanja su komplicirana i široka. Profesor Wan Ming je direktor programa globalne politike na sveučilištu George Mason u Virginiji. “Mislim da treba biti realan oko toga koliko se zapravo može postići na ovakvim političkim skupovima. To govorim jer vjerujem da postoje ograničenja oko toga koliko mogu razgovarati”.

Globalna ekonomska kriza i spor oporavak utjecali su na dinamiku američko-kineskih razgovora. Profesor Wan kaže da američka strana neće imati snažnu poziciju kako bi mogla “gurati” svoje teme, a da Kina razumije da¸je najveće tržište za izvoz američke robe. “Na kineskoj strani možemo vidjeti neku vrstu većeg samopouzdanja zato što se Kina dobro ili čak i bolje nosi s globalnom recesijom. Kineska vlada je pod snažnim pritiskom da popusti pred američkim zahtjevima”.

James Dorn je stručnjak s Instituta Cato iz Washingtona. Kaže da će bolja financijska situacija, u kojoj se nalazi Kina, vjerojatno usporiti pozive za monetarnom reformom. “Ekonomski uvjeti su se dramatično promijenili i Kina nije više tako okrenuta ka Zapadu. Kina osjeća svoju snagu koja se povećava. Takva situacija omogućava kineskoj vladi da kaže Amerikancima da prvo dovedu svoju financijsku i proračunsku situaciju u red prije nego Kini kažu što da učini po pitanju valute”.

Američki predsjednik Barack Obama je pod pritiskom Kongresa da konačno Kinu označi kao monetarnog manipulatora. Kina, koja odbacuje optužbe da manipulira svojom valutom, upozorila je Washington da bi to moglo naškoditi odnosima između dvije zemlje. U isto su vrijeme mjere o zaštiti trgovine, uvedene u obje zemlje, zaoštrile situaciju.

James Dorn smatra da bi otvoren i pažljiv pristup problemima mogao stvoriti pozitivnu klimu na dugi period. “Ako imamo otvorene odnose s Kinom, otvorene trgovačke odnose, možemo mirno raditi na našim problemima od čega će obje zemlje imati koristi. Kina je još uvijek naše vodeće tržište za izvoz, odnosno možemo to reći i drugačije: za Ameriku kinesko trište je ono koje najbrže raste. Trebamo biti pažljivi da sve to ne dovede do destruktivne zaštite u trgovini zbog posebnih interesa obje zemlje. Mislim da će se oko toga složiti”.

Osim trgovine, professor Wan Ming kaže da će se Sjedinjene Države i Kina morati angažirati u mnogim oblastima, a da pri tome na isključe ostatak svijeta. “Ukoliko se doista žele angažirati na strateškoj diskusiji, onda trebaju razgovarati i o energiji, uključujući Afriku i ostale regije. Za njih je vrlo teško razgovarati o tome, dijelom zato što mogu, pred drugim očima, izgledati kao skupina od dva člana koja upravlja svijetom”.

S toliko važnih pitanja i samo dva dana predviđena za razgovore na visokoj razini, professor Wan smatra da ne treba previše očekivati da će doći do nekih velikih vijesti na ovom skupu. “Vjerojatno nećemo vidjeti neki veliki i konkretni rezultat, ali razgovori su uvijek dobrodošli”.

Kakav god da bude rezultat razgovora u Pekingu, bit će objavljen u zajedničkoj izjavi na kraju sastanka.

XS
SM
MD
LG