Linkovi

Gorile u zoo vrtu San Diego pozitivne na SARS-CoV-2


San Diego Zoo Safari Park
San Diego Zoo Safari Park

Gorile u San Diego Zoo Safari park su testirane pozitivno na virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19. Veterinari su testirali feces gorila i u njemu pronašli RNK ovog virusa. Svih osam gorila u zoološkom vrtu ima blage simptome COVID-19.

Gorile, čimpanze i bonoboi su evolutivno najbliži srodnici čovjeka i imamo mnogo toga zajedničkog te je velika vjerovatnoća da će virusi s jedne vrste moći preskočiti na drugu. Virus koristi isti mehanizam kako bi zarazio čovjekolike majmune – u ćelije ulazi preko angiotenzin-konvertirajućeg enzima 2 (ACE2) koji služi kao svojevrsna „kapija“ ćelija za ovaj virus.

COVID-19 je već jedan od vodećih uzročnika smrti planinskih gorila u Africi – čak 20% iznenadnih smrti unutar ovih populacija je usljed COVID-19. Sličan problem je i sa zajednicama čimpanzi.

Već su zabilježeni slučajevi COVID-19 kod nekih životinja, kada je virus prešao s ljudi na životinje, posebno kod domaćih mačaka, pasa, feretki, kuna, pa i tigrova u zoo-vrtu.

Činjenica da se životinje, naročito ugrožene poput gorila, mogu zaraziti ovim virusom, predstavlja višestruku opasnost – zaražene životinje mogu postati stalni rezervoar virusa, što će otežati stavljanje pandemije pod kontrolu.

Nadalje, virus u zaraženim životinjama može mutirati u nove forme, možda čak i brže.

Treću opasnost predstavlja i problem zaštite ugroženih životinja. Gorile i druge životinje u divljini ne mogu održavati fizičku distancu i šire virus na druge jedinke, a infekcije povećavaju smrtnost u populacijama. Do sada nema niti jedne vakcine protiv COVID-19 namijenjene za veterinarske potrebe. Populacije gorila su već na ivici nestanke i bore se za preživljavanje zbog krivolova i uništavanja staništa te im je epidemija dodatni problem.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG