Linkovi

Najnovije

Američka vlada tužila Google zbog kršenja zakona protiv monopola

Google
Google

Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je u utorak Google zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako nanio štetu potrošačima, prenosi agencija AP.

Tužba, kako ocjenjuje AP, predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv Microsofta, prije više od 20 godina. Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje Sekretarijat za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija među kojima su Apple, Amazon i Facebook.

„Google je prolaz za internet i gigant pretrage i reklamiranja. Međutim, kao što se se objašnjava u podnijetoj tužbi, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju”, rekao je novinarima zamjenik sekretara za pravosuđe Jeff Rosen​.

Članovi Kongresa i aktivisti za zaštitu prava potrošača već duže vrijeme optužuju Google, čija partnerska kompanija Alphabet Inc. ima tržišnu vrijednost od nešto više od hiljadu milijardi dolara, za zloupotrebu dominacije u pretrazi interneta i reklamiranju za gušenje konkurencije i povećanje profita.

Kritičari tvrde da novčane kazne u iznosu od više milijardi dolara i obavezne izmjene politike koje su Googleu prethodnih godina nametnuli evropski regulatori nisu bili dovoljno oštri i da su potrebne strukturne promjene da bi kompanija promijenila svoje ponašanje.

Google je na tužbu odgovorio na Twitteru: „Tužba Sekretarijata za pravosuđe ima velike nedostatke. Ljudi koriste Google zato što je to njihov izbor - ne zato što su primorani ili ne mogu da pronađu alternative”.

U tužbi podnijetoj u federalnom sudu u Washingtonu navodi se da Google plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da osiguraju da Google bude glavni pretraživač. Vladi se u podnošenju tužbe pridružilo 11 saveznih država.

Trumpova administracija dugo je usredsređena na Google Jedan od glavnih ekonomskih savjetnika predsjednika Donalda Trumpa rekao je prije dvije godine da Bijela kuća razmatra da li bi pretrage na Googleu trebalo da budu podložne vladinim regulativama, podsjeća AP.

Trump je često kritikovao Google i ponavljao neosnovane optužbe konzervativaca da je popularni pretraživač pristrasan i da guši konzervativne stavove, miješa se u američke izbore i radije sarađuje sa kineskom vojskom nego sa Pentagonom.

Google kontroliše oko 90 odsto globalnih pretraga na internetu. Kompanija se spremala za vladine mjere i očekuje se da će se oštro protiviti bilo kojim pokušajima da se njene usluge podijele u odvojene biznise.

Kompanija odbacuje optužbe o nepoštenoj konkurenciji. Tvrdi da su njeni biznisi, iako veliki, korisni za mušterije, da ima veliku konkurenciju i da je pokrenula inovacije koje pomažu ljudima u svakodnevnom životu.

Većina Googleovih usluga je besplatna i nudi se u zamjenu za lične informacije koje pomažu kompaniji da prodaje reklame.

U nedavnom izvještaju podkomiteta Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, koji je objavljen poslije jednogodišnje istrage tržišne dominacije velikih tehnoloških kompanija, zaključuje se da Google ima monopol kada je riječ o pretraživačima. Navodi se da je kompanija učvrstila svoju poziciju na nekoliko tržišta kupovinom uspješnih tehnologija koje su razvili drugi biznisi i da je kupilla oko 260 firmi za 20 godina.

Google je, između ostalog, vlasnik Chromea - vodećeg web pregledača, Androida - najvećeg svjetskog operativnog sistema za pametne telefone i YouTubea - glavnog websitea za postavljanje video fajlova.

See all News Updates of the Day

Zelenski poziva zemlje Balkana na saradnju u proizvodnji municije za Ukrajinu

Zajednička fotografija summita
Zajednička fotografija summita

Ukrajinski  Predsjednik Volodymyr Zelensky je pozvao zemlje zapadnog Balkana na suradnju u mogućoj proizvodnji municije potrebne njegovoj zemlji za obranu od Rusije. Zelensky je poziv uputio na summitu koji se održao danas u Albaniji odakle se  javio dopisnik Glasa Amerike Armand Mero.

Albanija je bila među prvim zemljama koje su bez oklijevanja proglasile punu podršku Ukrajini , nudeći pomoć, ali isto tako prihvatajući nametanje sankcija vladi u Kremlju.

Stoga je ukrajinski predsjednik danas odao počast premijeru Albanije Ediju Rami dajući mu orden "Reda Princa Jaroslava Mudroga ", što je jedna od najvećih ukrajinskih počasti.

U objavi na platformi X nakon susreta s premijerom Albanije, Zelensky je napisao kako je razgovarao s liderima Zapadnog Balkana o mogućnosti zajedničke proizvodnje oružja za ukrajinsku obranu.

Premijer Albanije Edi Rama je napisao na Facebooku da je ponosan ugostiti Zelenskoga na, kako je naglasio, “sastanku solidarnosti i kao znak nastavka odlučnosti naših demokracija protiv ruske agresije”.”

Zelensky je pozvao sve zemlje regiona koje su se okupile na današnjem summitu, da se pridruže u mogućem dogovoru o prodaji oružja Ukrajini .

"Dotok municije direktno ugrožava situaciju na terenu i zato smo zainteresirani za ko-proizvodnju municije s vama. Naš tim će predstaviti detaljan plan o tome, a ujedno predlažemo da zajedno organiziramo poseban forum o obrambenoj industriji izmedju Ukrajine i Balkanskih zemalja, koji bio se održao ili u Kijevu ili u jednom od vaših glavnih gradova, " kazao je ukrajinski predsjednik.

Završno saopćenje summita poziva cijelu medjunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku za Ukrajinu. Dogovor o završnom tekstu je postignut nakon dugih razgovora sa Srbijom, koja se protivila činjenici da se u tekstu spominje 6 zemalja zapadnog Balkana, uključujući Kosovo koje Srbija ne priznaje.

U finalnoj verziji završnog kominikea također se nigdje ne spominju sankcije na Rusiju, što Beograd također ne podržava. Sve zemlje sudionice su međutim podržale Mirovni plan koji je predložio Zelensky , kao i mogućnost mirovnog summita za Ukrajinu koji bi se održao u Švicarskoj.

Tekst deklaracije usvojene u Tirani

Učesnici Samita Ukrajine i država Zapadnog Balkana usvojili su u Tirani Deklaraciju kojom se podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine koji podrazumijeva međunarodno priznate granice te države iz 1991. godine.

"Mi, predsjednici Vjosa Osmani, Maja Sandu, Jakov Milatović, Stevo Pendarovski, Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski, premijer Edi Rama, predsednica Saveta ministara Borjana Krišto, Nikolaj Denkov, Andrej Plenković, Džon-Marsel Čolaku, okupili smo se u Tirani 28. februara 2024. godine i izdali sljedeću deklaraciju:

1. Ruska ničim izazvana vojna agresija na Ukrajinu ostaje najveća prijetnja evropskoj bezbjednosti i međunarodnom miru. Ovaj čin agresije je neprihvatljiv; to je flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i zločin protiv ukrajinskog naroda.

2. Ponovili smo nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica od 1991. godine i ostajemo posvećeni pružanju Ukrajine neophodnu podršku za prevladavanje ruskog agresorskog rata onoliko dugo koliko je potrebno da bi se postići sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN i na osnovu ukrajinske formule mira.

3. Pozivamo cijelu međunarodnu zajednicu da snažno poveća podršku Ukrajini u njenoj tekućoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

4. Oštro osuđujemo namjere Ruske Federacije da održi predsjedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava. Ističemo nezakonitu prirodu predstojećih izbora u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju i na okupiranim teritorijama Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

5. Tokom razgovora u Tirani, potvrdili smo solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u njihovoj herojskoj odbrani njihove slobode i naših zajedničkih vrijednosti i izrazili spremnost da učestvujemo u sprovođenju Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koja je u skladu sa sa ciljevima i principima Povelje UN, i da učestvuje na inauguracionom Samitu mira, obezbjeđujući najšire moguće međunarodno učešće u ovom procesu.

6. Uvjereni smo da je ruski agresivni rat punog razmjera protiv Ukrajine pokazao kritičnu potrebu i ključnu važnost ujedinjene i snažne Evrope sposobne da se suoči sa globalnim izazovima za mir i prosperitet naših naroda. Naglasili smo da nas spajaju zajedničke evropske vrijednosti i vizija njihovog daljeg razvoja u okviru ujedinjene Evrope.

7. Ponovo smo potvrdili odlučnost da pojačamo zajedničke napore kako bismo osigurali dalji napredak i međusobnu podršku ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji.

8. U potpunosti podržavamo pravo Ukrajine da izabere sopstvene bezbjednosne aranžmane. Saveznici u NATO-u i zemlje kandidati pohvaljuju korake preduzete ka njenom budućem članstvu u NATO-u i podržavaju Ukrajinu da postane članica Alijanse čim to uslovi bezbjednosti dozvole.

9. Istakli smo čvrstu posvećenost da privedemo pravdi one pojedince odgovorne za zločine agresije, zločine protiv čovječnosti i druge zločine po međunarodnom pravu počinjene u vezi sa agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine, kroz odgovarajuće, poštene i nezavisne istrage i krivično gonjenje u nacionalnom ili međunarodnom nivou, uključujući kroz rad Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i Međunarodnog krivičnog suda kako bi se osiguralo da se optužbe za ratne zločine i druge međunarodne zločine u potpunosti i pošteno istraže nezavisnim, efikasnim i čvrstim pravnim mehanizmima.

10. Dogovorili smo se da sarađujemo i usredsredimo napore na povratak nezakonito i ilegalno deportovane i prisilno preseljene ukrajinske djece.

11. Obavezujemo se da ćemo poboljšati naše napore saradnje u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu, i da ćemo ostati posvećeni borbi protiv hibridnog ratovanja i izazova cyber sigurnosti, doprinoseći stabilnosti i sigurnosti međunarodne zajednice.

12. Potvrdili smo solidarnost i podršku Ukrajini, izrazili posvećenost da učestvujemo u poslijeratnom oporavku i obnovi Ukrajine kako bismo omogućili ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju, angažujući sve relevantne partnere, uključujući privatne kompanije i međunarodne finansijske institucije, sa ciljem obezbjeđivanja finansijske podrške, investicija i znanja potrebnih da bi se obezbijedila prosperitetna budućnost Ukrajine. Ističemo važnost deminiranja u širem kontekstu oporavka Ukrajine, kao ključnog početnog koraka ka bezbjednom povratku ljudi i obnavljanju privrednih i poljoprivrednih aktivnosti.

Mi, prijatelji Ukrajine, potvrđujemo čvrsto uvjerenje da ćemo samo ujedinjenji moći da povratimo pravedan mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu."

Izraelski plan da proširi jevrejska naselja, zaoštrio odgovor Sjedinjenih Država

Rast izraelskih naselja
Rast izraelskih naselja

Izraelski plan za još hiljade domova u naseljima na okupiranoj Zapadnoj bio je posljednji pritisak koji je Bidenova administracija trebala da ih proglasi "neusklađenim" s međunarodnim pravom, rekli su za Reuters izvori i američki zvaničnici upoznati s tim potezom.

Umjesto pažljivo koreografirane politike koja je tipična za Washington, američki državni sekretar Antony Blinken napravio je preokret u odgovoru na pitanje na konferenciji za novinare u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu.

"Dugogodišnja je američka politika i pod republikanskom i demokratskom administracijom da su nova naselja kontraproduktivna za postizanje trajnog mira", rekao je Blinken novinarima. "Oni su također u suprotnosti s međunarodnim pravom."

Promjena politike je dugo bila u donošenju, ali je konačna odluka došla u roku od nekoliko sati, iznenadivši mnoge i pokrenuvši pitanje zašto je ovaj trenutak izabran da se vrati na ono što je bilo stajalište SAD četiri decenije dok ga nije promijenila prethodna administracija Donalda Trumpa.

Samo 24 sata ranije, nije bilo planova da Blinken da takvu najavu u petak na zakazanoj konferenciji za novinare, rekli su izvori.

Ali nakon što je krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao da je izraelska vlada dogovorila planove da odobri oko 3.300 novih domova za izgradnju u naseljima, kao odgovor na smrtonosni palestinski napad pucnjave na Zapadnoj obali, američki zvaničnici su zaključili da je pravo vrijeme za promjenu u jeziku.

IZRAEL ŽELI 'NASTAVITI MOMENTUM'

Sam utjecajni vođa jedne od stranaka tvrdog desnice u koalicionoj vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Smotrich živi u naselju na Zapadnoj obali.

Kasno u utorak, on je ponovio obećanje da će nastaviti širenje naselja, najavljujući odobrenje novog naselja pod nazivom Mishmar Yehuda u Guš Ecionu, južno od Jerusalema, i rekavši da će se nastaviti sa radom kako bi se odobrilo još više.

Nastavićemo zamah naseljavanja širom zemlje“, rekao je Smotrich u saopćenju.

Promjena politike vratila je SAD u red s većinom svijeta, koji smatra da su naselja izgrađena na teritoriji koju je Izrael zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. nezakonitim. Sam Izrael osporava ovo gledište, pozivajući se na istorijske i biblijske veze jevrejskog naroda sa zemljom.

Od preuzimanja dužnosti u januaru 2021., Bidenova administracija se nekoliko puta približila vraćanju jezika u doba prije Trumpa, ali svaki put je taj potez odbačen uglavnom zbog neuspjeha da se osigura zeleno svjetlo svih viših članova administracije, rekli su izvori.

Hamasov napad 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 Izraelaca, više od 250 drugih uzeto kao taoci i koji je pokrenuo smrtonosnu izraelsku vojnu kampanju, privremeno je zaustavio planove za takvu promjenu, iako su interne rasprave o tom pitanju nastavljene, prema zvaničnicima.

Grafit, na hebrejskom piše "osveta, smrt Arapima", koje su navodno napisali jevrejski doseljenici u palestinskom selu Turmus Ayya na Zapadnoj obali, u nedjelju, 18. februara 2024.
Grafit, na hebrejskom piše "osveta, smrt Arapima", koje su navodno napisali jevrejski doseljenici u palestinskom selu Turmus Ayya na Zapadnoj obali, u nedjelju, 18. februara 2024.

'BARIJERA MIRU'

Odluka da se napravi promjena sada naglašava rastuću frustraciju Bidenove administracije Netanyahuom. Izraelski lider je sve više u sukobu sa svojim najvećim pobornikom američkim predsjednikom Joeom Bidenom po nizu pitanja vezanih za sukob Izraela i Hamasa.

Uprkos američkom pritisku protiv ponovne okupacije Gaze, Netanyahu je više puta rekao da će Izrael održavati sigurnost u gusto naseljenoj enklavi kada se rat završi. On je također odbio prihvatiti mirovni sporazum koji predviđa izraelsku i palestinsku državu rame uz rame.

Washington je više puta upozoravao izraelske zvaničnike da je širenje naselja prepreka miru i da Izrael mora djelovati kako bi zaustavio nasilje naseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Nedavno su uvedene sankcije četvorici Izraelaca optuženih da su umiješani u nasilje među naseljenicima.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je prošlosedmičnu najavu izraelske nagodbe, rekavši da to podriva šanse za rješenje s dvije države.
Izraelska zagovaračka grupa Peace Now, koja prati širenje naselja, rekla je prošlog mjeseca da je došlo do neviđenog porasta aktivnosti naselja od početka rata u Gazi u oktobru.

"Sa gledišta politike, uvijek smo bili jasni da vjerujemo da su naselja prepreka miru i da slabe, a ne jačaju sigurnost Izraela", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, upitan zašto je to oduzelo administraciji tri godine za promjenu.

"Kao pravno pitanje, to je nešto što se već neko vrijeme razmatra ovdje u odjelu", rekao je Miller. Odbio je reći kada je revizija počela.

Bidenova izvršna uredba za bolju zaštitu podataka Amerikanaca

Čitač biometrijskih podataka
Čitač biometrijskih podataka

Predsjednik Joe Biden u srijedu potpisuje izvršnu uredbu koja ima za cilj bolju zaštitu ličnih podataka Amerikanaca o svemu, od biometrije i zdravstvenih kartona do finansija i geolokacije, od stranih protivnika poput Kine i Rusije.

Državni tužilac i druge savezne agencije treba da spriječe veliki prenos ličnih podataka Amerikanaca u ono što Bijela kuća naziva "zemljama od zabrinutosti", dok postavljaju zaštitne mjere oko drugih aktivnosti koje tim zemljama mogu omogućiti pristup osjetljivim podacima ljudi.

Cilj je učiniti to bez ograničavanja legitimne trgovine oko podataka, rekli su visoki dužnosnici Bidenove administracije u razgovoru s novinarima.

Bidenov potez cilja komercijalne trgovce podacima, ponekad sumnjive kompanije koje trguju ličnim podacima i za koje zvaničnici kažu da mogu prodavati informacije stranim protivnicima ili američkim entitetima pod kontrolom tih zemalja.

Većina eventualnih mehanizama za provođenje još uvijek mora razjasniti komplikovane i često višemjesečne procese donošenja pravila. Ipak, administracija se nada da će na kraju ograničiti strane subjekte, kao i kompanije pod stranom kontrolom koje posluju u SAD-u, koje bi inače mogle nepropisno prikupljati osjetljive podatke, rekli su visoki zvaničnici.

Posrednici podataka su legalni u SAD-u i prikupljaju i kategoriziraju lične podatke, obično da bi napravili profile o milionima Amerikanaca koje trgovci zatim iznajmljuju ili prodaju.

Zvaničnici su rekli da su aktivnosti poput hakovanja kompjutera već zabranjene u SAD, ali da je kupovina potencijalno osjetljivih podataka preko trgovaca legalna. To može predstavljati ključnu prazninu u zaštiti nacionalne sigurnosti kada se podaci prodaju brokeru znajući da bi mogli završiti u rukama protivnika – što administracija sada ima za cilj da zatvori izvršnom akcijom predsjednika.

"Loši akteri mogu koristiti ove podatke za praćenje Amerikanaca, uključujući pripadnike vojne službe, zaviriti u njihove lične živote i proslijediti te podatke drugim trgovcima podataka i stranim obavještajnim službama", napisala je Bijela kuća u informativnom listu najavljujući taj potez. “Ovi podaci mogu omogućiti nametljiv nadzor, prevare, ucjene i druga kršenja privatnosti.

Naredba upućuje Ministarstvo pravosuđa da izda propise kojima se uspostavlja zaštita osjetljivih osobnih podataka Amerikanaca, kao i osjetljivih vladinih podataka — uključujući geolokacijske informacije o osjetljivim vladinim stranicama i pripadnicima vojske.

Ministarstvo pravde takođe planira da sarađuje sa zvaničnicima unutrašnje bezbjednosti na izgradnji bezbjednosnih standarda kako bi se spriječilo da strani protivnici prikupljaju podatke.

laDalje će pokušati bolje provjere kako bi se osiguralo da se federalni grantovi koji idu raznim drugim agencijama, uključujući odjele za odbranu i pitanja veterana, ne koriste za olakšavanje protoka osjetljivih podataka Amerikanaca prema stranim protivnicima ili američkim kompanijama koje su s njima usklađene.

Visoki zvaničnici administracije naveli su potencijalne zemlje za zabrinutost kao što su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja, Iran, Kuba i Venecuela. Ali upravo su Kina – i TikTok , koji ima preko 150 miliona američkih korisnika i podružnica u potpunom vlasništvu kineske tehnološke firme ByteDance Ltd. – o kojima su američki lideri najviše govorili.

Zastupnik Mike Gallagher, republikanac iz Wisconsina koji predsjedava biračkim odborom Predstavničkog doma u Komunističkoj partiji Kine, nedavno je primijetio: “U Kini ne postoji privatni biznis.”

Visoki zvaničnici administracije naglasili su da je izvršna uredba osmišljena tako da radi u sprezi sa zakonodavnom akcijom. Do sada, međutim, brojni zakoni kojima se želi uspostaviti federalna zaštita privatnosti nisu uspjeli napredovati u Kongresu.

Ovaj potez od srijede slijedi Bidenovu izvršnu uredbu o umjetnoj inteligenciji prošle jeseni koja nastoji uravnotežiti potrebe vrhunskih tehnoloških kompanija s nacionalnom sigurnošću i pravima potrošača.

Time se nastojalo usmjeriti način na koji se AI razvija tako da kompanije mogu profitirati bez ugrožavanja javne sigurnosti, stvarajući rane zaštitne ograde koje treba da osiguraju da je AI pouzdana i korisna, a ne varljiva i destruktivna.

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje

Olovo: Posljednji učenik škole koja nestaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Osmogodišnji Mahir Behlulović je jedini učenik u područnoj školi u selu Petrovići kod Olova. U savladavanju gradiva mu pomaže učitelj Samir, koji je i njegov najbolji prijatelj. Nakon Mahira, škola će se zatvoriti jer je neće imati ko pohađati.

Texas: Šumski požari van kontrole privremeno zatvorili postrojenje za nuklearno oružje

Požar u Teksasu
Požar u Teksasu

Niz šumskih požara zahvatio je Teksas Panhandle rano u srijedu, što je dovelo do evakuacije, isključivanja struje za hiljade ljudi i zatvaranja postrojenja za nuklearno oružje, jer su jak vjetar, suha trava i neuobičajeno visoke temperature podstakle požare.

Nepoznati broj kuća i drugih objekata u okrugu Hutchinson oštećen je ili uništen, rekli su lokalni zvaničnici za hitne slučajeve. Glavni objekat koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal zatvorio je svoje operacije u utorak navečer.

Evakuisali smo naše osoblje sa lokacije, uz obilje opreza“, rekao je Laef Pendergraft, portparol Kancelarije za proizvodnju Nacionalne administracije za nuklearnu bezbjednost u Pantexu tokom konferencije za novinare. “Ali mi imamo dobro opremljenu vatrogasnu jedinicu koja je obučena za ove scenarije, koja je na licu mjesta, nadgleda i spremna je ako dođe do bilo kakve stvarne vanredne situacije na lokaciji tvornice.

Pantex je oko 27 kilometara sjeveroistočno od Amarilla i 515 kilometara sjeverozapadno od Dallasa. Od 1975. to je glavno mjesto za montažu i demontažu svojih atomskih bombi u SAD-u. Posljednju novu bombu sastavio je 1991. dok je rastavljao hiljade.

Republikanski guverner Greg Abbott izdao je deklaraciju o katastrofi za 60 okruga jer je najveći požar, požar Smokehouse Creek, izgorio skoro 400 kvadratnih milja (1.040 kvadratnih kilometara), prema Texas A&M Forest Service. To je više nego dvostruko veće od požara u ponedjeljak.

Vlasti nisu saopštile šta je moglo izazvati požar, koji je zahvatio slabo naseljene okruge okružene valovitim ravnicama.

"Teksašane se poziva da ograniče aktivnosti koje bi mogle izazvati varnice i poduzmu mjere opreza kako bi zaštitili svoje najmilije", rekao je Abbott.

Šumski požar u Teksasu
Šumski požar u Teksasu

Vremenska prognoza dala je nadu za vatrogasce - niže temperature, manje vjetra i moguće kiše u četvrtak. Ali za sada je situacija u nekim oblastima bila teška.

U Borgeru, zajednici od oko 13.000, 40kilometara sjeverno od Pantexa, osoblje hitnih službi okruga Hutchinson planiralo je konvoj koji će odvesti evakuisane iz jednog skloništa u drugo prije očekivanih nestanka struje i temperatura tokom noći.

Kako su naredbe za evakuaciju rasle, okružni i gradski službenici su prenosili uživo na Facebooku i pokušavali odgovoriti na pitanja uspaničenih stanovnika. Zvaničnici su ih molili da uključe hitna upozorenja na svojim mobilnim telefonima i budu spremni za hitnu evakuaciju. Oni su opisali da je na nekim putevima vatra s obje strane i rekli su da su resursi iscrpljeni do krajnjih granica.

Senator iz savezne države Teksas Kevin Sparks rekao je da je izdata naredba za evakuaciju za Canadian, grad od oko 2.000, oko 160 kilometara sjeveroistočno od Amarilla. Kasnije u utorak, ured šerifa okruga Hemphill pozvao je sve koji su ostali da se sklone u mjestu ili u gimnaziju jer su putevi zatvoreni.

Istočno, vatrogasni službenici preko granice u oblasti Durham, Oklahoma, također su ohrabrili ljude da se evakuišu zbog požara.

Evakuacije su se dešavale i u Skellytownu, Wheeleru, Allisonu i Briscoeu, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi u Amarillu.

Oko 65 km jugozapadno od Kanade, gradski zvaničnici Pampe na Facebooku su predložili da se stanovnici evakuišu na jug i rekli da su autobusi dostupni. Zvaničnici su rekli da se osoblje još uvijek bori s vatrom u utorak navečer, ali da se stanovnici Pampe mogu vratiti kućama.

"Uspjeli su zaustaviti vatru sjeverno od grada", rekli su zvaničnici meteorološke službe na X-u.

Na zapadu je barem nekim stanovnicima malog grada Fritch u okrugu Hutchinson rečeno da napuste svoje domove u utorak poslijepodne zbog još jednog požara koji je zahvatio autoput.

Sve južno od autoputa 146 u Fritchu evakuišite odmah!“ objavili su gradski zvaničnici.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za nekoliko drugih država u središnjem dijelu zemlje, jer su jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uslove za šumske požare.

U centralnoj Nebraski, kosilica je izazvala požar u preriji koji je spalio ogroman travnjak otprilike veličine najvećeg državnog grada Omahe, rekli su državni zvaničnici u utorak.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG