Linkovi

Google na tlu i u zraku, a pristup Internetu - svugdje!


Google na tlu i u zraku, a pristup Internetu - svugdje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
Kompanija Google nedavno je kupila proizvođača dronova na solarni pogon koji mogu ostati u zraku praktički neograničeno dugo, te tako prenositi internetsku vezu u udaljena područja. To se vidi kao još jedan korak u namjeri ovog diva weba da dovede internet čitavom svijetu. Prilog pripremio Đorđe Putić.

Istovremeno dok eksperimentira sa samovoznim automobilima na tlu, Google kupuje kompanije koje proizvode bezpilotne letjelice, koje mogu ostati u zraku dugo vremena, poput balona i dronova na solarni pogon.

Google namjerava omogućiti pristup internetu u udaljenim i zabitim područjima svijeta što bi moglo, kažu, pridonijeti brzoj pomoći kod prirodnih katastrofa ili pratiti ekološke probleme. Uz to, kako kažu, atmosferski sateliti mogu pružiti zračne snimke visoke rezolucije za Google Earth.

Najnovija kupovina, kompanija Titan Aerospace, iz Novog Meksika, sa 20 uposlenih, planira proizvoditi veću verziju svog vrlo uspješnog drona Solara.

Jedan od direktora Titana, Maximus Yaney, kaže da će taj dron biti podjednako efikasan kao satelit, ali mnogo jeftiniji za korištenje, tek jednu stotinku troška satelita. "Ono na što se fokusiramo iz prespektive kapaciteta je sposobnost da se dobiju isto što i od satelita ili dodatak satelitskoj platformi."

On kađe da će novi dron, Solara 50, biti sposoban letjeliti na visini od 20 kilometara, šaljući internetski signal na udaljenost od 420 kilometara, i ostati u zraku gotovo pet godina. "Na solarni pogon, imate sposobnost da ostanete u zraku praktički neograničeno, limitirani ste samo punivim baterijama."

I druge tehnološke kompanije su zainteresirane za potencijale dronova. Ranije ove godine, drugi internetski div Facebook kupio je britanskog proizvođača dronova Ascenta, dok Amazon eksperimentira sa dronovima za dostavu paketa.
Google na tlu i u zraku, a pristup Internetu - svugdje
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00
XS
SM
MD
LG