Linkovi

25. godišnjica masakra u Srebrenici


An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 6, 2020.
An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica, Bosnia and Herzegovina July 6, 2020.

Sredinom jula 1995, Bosanski Srbi su izvršili invaziju na UN-ovu ‘sigurnu zonu’ u Bosni i Hercegovini i počinili najgori zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata: ubojstvo više od osam hiljada muškaraca i dječaka, Bošnjačkih muslimana. Ovaj mjesec, komemoriramo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Nakon raspada Jugoslavije ranih devedesetih godina, etnonacionalizam je pojačao napetosti i neprijateljstva među brojnim etničkim grupama koje su sačinjavale zemlju, kulminirajući u ratovima, prvo u Hrvatskoj i Sloveniji, a potom u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Na početku rata, stanovništvo u istočnoj Bosni i Hercegovini bilo je uglavnom Bošnjačko, većinske etničke grupe Bosanskih muslimana. Tokom tri godine, Bošnjačka populacija je bila terorizirana od nacionalista Bosanskih Srba, hiljade života su bile izgubljene, a domovi i imovina uništeni.

11. jula 1995, jedinice Armije Bosanskih Srba Republike Srpske, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, nasilno su ušle u opkoljenu enklavu Srebrenice, koja je, dvije godine ranije, bila proglašena ‘sigurnom zonom’ pod zaštitom Ujedinjenih Nacija.

U gradu su tada bile desetine hiljada izbjeglica iz okolnih sela, koji su tamo potražili utočište. Srpske trupe su okupile stanovništvo, odvojile žene i najmanju djecu, a potom sistematski ubile sve muškarce starije od 15 godina. Između 11. i 25. jula, oni su masakrirali blizu 8372 nenaoružanih muškaraca i dječaka jednostavno zato što su bili Bošnjaci.

Konvencija Ujedinjenih Nacija o genocidu, iz 1948, definira genocid kao “djela izvršena s namjerom da se uništi, u cjelosti ili dijelom, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa.” A to se upravo dogodilo u Srebrenici, prema izvještaju koji je 2004. objavila Komisija za istraživanje zbivanja u i oko Srebrenice.

Dvojica najodgovornijih ljudi za masakr u Srebrenici bili su bivši predsjednik Bosanskih Srba Radovan Karadžić i njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić. Obojica su bili uhvaćeni i suđeno im je pred Međunarodnim tribunalom za zločine na području bivše Jugoslavije, gdje su proglašeni krivima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Dvadesetpet godina nakon strahotnih zločina u Srebrenici, izražavamo naše najdublje saučešće obiteljima žrtava rata u Bosni i Hercegovini. Ovo je vrijeme da se razmišlja o strašnoj tragediji Srebrenice i da se ponovno izrazi predanost traženju odgovornosti za osobe koje počine zločine protiv čovječnosti bilo gdje.

25. godišnjica genocida u Srebrenici nas također podsjeća na važnost mira u Bosni i Hercegovini, te pruža obnovljenu priliku za njene lidere da poduzmu neophodne korake ka izgradnji trajnog povjerenja, uzajamnog poštivanja i pomirenju. To je ključno da bi se osiguralo da se nikada više ne ponovi tragedija poput one u Srebrenici i da Bosna i Hercegovina krene ka stabilnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za sve svoje građane.

XS
SM
MD
LG