Linkovi

Globalno se reciklira manje od 10 posto plastike


Plastični otpad na obali Šri Lanke.
Plastični otpad na obali Šri Lanke.

Oko 9 posto plastike na cijelom svijetu se reciklira, podaci su OSCE-a koji poziva na "koordinisana i globalna rješenja problema" pred potpisivanje očekivanog međunarodnog sporazuma o plastici.

Novi izvještaj OSCE-a pokazuje i da je u 2019. upotrijebljeno više od 460 miliona metričkih tona plastike, što je duplo više nego 2000.

"Utvrdili smo da je samo 9 posto plastike na kraju reciklirano, oko 19 posto se spaljuje, a skoro 50 posto odlazi na sanitarne deponije. Preostalih 22 posto se baca u kontejnere, spaljuje na otvorenom ili se baca u prirodu", piše u izvještaju o globalnoj upotrebi plastike.

Pandemija Covida smanjila je globalnu upotrebu plastike za oko 2,2 posto u 2020, ali se predviđa da će ona ponovo porasti.

"Usljed globalnog zagrevanja i zagađenja, ključno je da države reaguju koordinisano i globalno", kaže generalni sekrear OSCE-a Mathias Cormann​.

OSCE je predložio nekoliko rješenja, uključujući i razvoj tržišta za recikliranu plastiku, koje je trenutno samo 6 posto od ukupnog tržita, jer je reciklirana plastika skuplja.

Također se poziva da se smanji upotreba plastike i da se uloži novac u tretiranje otpada - oko 28 miliona eura godišnje za zemlje u razvoju.

Izvještaj OSCE-a objavljen je pred početak Skupštine UN o životnoj sredini, koji je planiran za 28. februar u Najrobiju.

XS
SM
MD
LG