Linkovi

Globalni optimizam opada u odnosu na bogatstvo porodica


ilustracija
ilustracija

Jedva dva od pet ljudi vjeruje da će njihovim porodicama biti bolje u budućnosti, prema redovnom globalnom istraživanju koje je također utvrdilo rastući nivo nepovjerenja u institucije među domaćinstvima s niskim primanjima.

Edelman Trust Barometar, koji je više od dvije decenije ispitivao stavove hiljada ljudi, otkrio je da je ekonomski pesimizam najveći u nekim od vodećih svjetskih ekonomija kao što su Sjedinjene Države, Britanija, Njemačka i Japan.

Nadalje je potvrdio kako su društva podijeljena zbog utjecaja pandemije i inflacije. Domaćinstva sa višim prihodima i dalje imaju široko povjerenje u institucije kao što su vlada, biznis, mediji i nevladine organizacije. Ali otuđenje je rasprostranjeno među grupama s niskim primanjima.

"Ovo je zaista ponovo pokazalo podjelu u masovnim klasama", rekao je Richard Edelman, čija je komunikacijska grupa Edelman objavila anketu o preko 32.000 ispitanika u 28 zemalja intervjuisanih od 1. do 28. novembra prošle godine.

"Vidjeli smo to u pandemiji zbog različitih ishoda u smislu zdravlja, sada to vidimo u smislu utjecaja inflacije", dodao je. Svjetska zdravstvena organizacija i drugi zabilježili su veći uticaj pandemije na siromašne, dok oni s niskim primanjima najviše pate od skupljih osnovnih namirnica.

Na globalnom nivou, samo 40% se složilo sa izjavom „mojoj porodici i meni će biti bolje za pet godina” u poređenju sa 50% godinu dana ranije, pri čemu su napredne ekonomije koje su imale najveći pad: Sjedinjene Države (36%), Britanija (23%), Njemačka (15%) i Japan (9%).

Ekonomije koje brzo rastu imale su mnogo više rezultate - iako niže nego prošle godine - samo je Kina poništila trend sa porastom od jednog procentnog poena na 65% uprkos ekonomskom poremećaju uzrokovanom njenom sada dovršenom politikom "nula COVID-a".

Takve zabrinutosti odražavaju duboku neizvjesnost u vezi sa stanjem globalne ekonomije dok se rat u Ukrajini nastavlja i centralne banke povećavaju svoje kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju.

Dok je Edelmanov dugogodišnji indeks povjerenja registrovao prosječan nivo povjerenja od 63% u ključne institucije među ispitanicima u SAD-u s visokim prihodima, ta je brojka pala na samo 40% među grupama s niskim primanjima. Slične razlike u prihodima bile su prisutne u Saudijskoj Arabiji, Kini, Japanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U nekima je to nagovještavalo potpunu polarizaciju, pri čemu se visoki nivoi ispitanika slažu s izjavom "Vidim duboke podjele i mislim da ih nikada nećemo preći" u toliko različitim zemljama kao što su Argentina, Sjedinjene Države, Jug Afrike, Španiji, Švedskoj i Kolumbiji.

Iako takvi stavovi neizbježno odražavaju aktuelna dešavanja, opadanje povjerenja posebno u vladu je ključna tema istraživanja već nekoliko godina, pri čemu je nivo povjerenja ove godine znatno niži od relativno zdravog povjerenja koje ocjenjuje biznis.

Edelman je to pripisao pozitivnim percepcijama o shemama otpuštanja kompanija tokom pandemije, aplauzima namjerama kompanije da napuste Rusiju zbog ukrajinskog rata i osjećaju da su kompanije počele da pojačavaju svoje napore na raznolikosti i inkluziji.

Rekao je da su ispitanici sa razlikom šest prema jedan željeli da se posao više bavi pitanjima od prekvalifikacije do klimatskih promjena i sugerirao je da bi ih to trebalo ohrabriti da odbace optužbe kao što je optužba za "probuđeni kapitalizam" koju su iznijeli američki republikanci.

"Mislim da naši podaci daju mnogo municije za izvršne direktore koji su prepoznali da poslovanje mora biti važna snaga u društvenim pitanjima," rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG