Linkovi

Godina 2012. obilježena ekstremnim vremenskim uvjetima


Protekla je godina bila obilježena ekstremnim vremenskim uvjetima – katastrofalne poplave u Australiji odsjekle su cijele gradove; jake kiše potopile polovicu glavnog grada Filipina, Manile; tajfun je bijesnio zapadnim Pacifikom, a rekordne suše pogodile su više od polovice Amerike. Ti i drugi ekstremni vremenski uvjeti u skladu su s predviđanjima većine znanstvenika da će, s globalnim klimatskim promjenama, upravo to biti “novo normalno” stanje našeg planeta.

Početkom prosinca, katastrofa je pogodila Filipine. Tajfun Bopha usmrtio je više od 1000 osoba i milijune ostavio bez doma. Mjesec dana ranije, na drugoj strani svijeta, najsnažniji dosad zabilježeni uragan na Atlantiku, poharao je istočnu obalu Sjedinjenih Država, od Floride do Mainea, preplavio New York City i obalu New Jerseyja. Guverner države New York Andrew Cuomo potvrdio je da su vremenske neprilike znak našeg vremena.

“Klimatske su promjene postale stvarnost. Ne može se poreći da je učestalost ekstremnih vremenskih uvjeta u porastu i morat ćemo iz toga učiti neke lekcije.”

Uragan Sandy i tajfun Bopha uklapaju se u šire klimatske trendove, kaže Todd Sanford, klimatolog s interesnom skupinom Union of Concerned Scientists.

“U osnovi, pogledamo li razne vrste klimatskih pokazatelja, svi oni ukazuju na ono što bismo i očekivali od općeg zatopljavanja planeta. Ne samo da su temperature zraka u porastu nego i temperature oceana, površine mora, led se topi i nestaje.”

Novi izvještaji Ujedinjenih naroda i Svjetske banke govore o tome da će naš planet, tijekom ovog stoljeća, postati topliji za 3 do 5 stunjeva Celzija. Potpredsjednica Svjetske banke Rachel Kyte daje tmurnu sliku toplijeg svijeta.

“Suše, oluje, porast razine mora... mislim da je davno prošao onaj trenutak kad smo mislili da će klimatske promjene biti nešto što će se događati nekom drugom, u budućnosti. Klimatske promjene sada pogađaju mene, već se događaju meni.”

Mnoštvu glasova koji potiču na poduzimanje hitnih mjera za usporavanje klimatskih promjena sada se pridružuje i viši znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije Diarmid Campbell-Lendrum. Na znanstvenom sastanku održanom u Washingtonu, on je upozorio da će uvjeti koji već odnose živote milijuna ljudi – neishranjenost, dijareja, malarija – biti samo još gori kako se planet zagrijava.

“Klimatske promjene imaju tendenciju pogoršanja postojećih opasnosti i povećanja nestabilnosti sustava i predstavljaju opasnost po sigurnost javnog zdravlja.”

Na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, održanoj u prosincu, u Dohi, u Qataru, delegati su se susreli sa ciljem postizanja novog sporazuma o ograničavanju emisije štetnih plinova i usporavanju klimatskih promjena. Analitičarka Jennifer Haverkamp, iz organizacije Environmental Defense Fund, bila je u Dohi u svojstvu nevladinog promatrača. Konferencija u Dohi, kaže ona, napravila je pomak u pregovorima, ali samo mali pomak.

“Moja ocjena susreta u Dohi je sljedeća – ona je važan forum, ali ono što je dobro, to je da ona nije i jedini forum na kojemu pokušavamo ostvariti napredak.”

Zemlje, dodaje Jennifer Haverkamp, rade u okviru i izvan okvira Ujedinjenih naroda na razvoju strategija za smanjenje emisija industrije, vozila i zgrada. Zemlje moraju djelovati zajednički, ističe ona, kako bi bili spremni na izazove jednog toplijeg svijeta.
XS
SM
MD
LG