Linkovi

Svjetske šume nestaju alarmantnom brzinom- kao da svake minute nestaje 50 fudbalskih igrališta


Global Forest Watch je sistem za nadgledanje šuma koji na internetu daje sliku stanja šuma u stvarnom vremenu.

Svjetske šume nestaju alarmantnom brzinom, 2.3 miliona kvadratnih kilometara je nestalo u periodu od 2000 do 2012 godine. To je kao da svake minute nestaje 50 fudbalskih igrališta. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Rosanne Skirble, jedan novi moćan kompjuterski program pruža vjerodostojne, najnovije informacije koje pomažu vladama I onima koji se zalažu za očuvanje šuma da izbjegnu takve gubitke I da iskorjene kriminalne aktivnosti.

Požari, ilegalna sječa, I zemljište uzeto za farme, rudnike ili iskopavanje nafte su hronični problemi u tropskim šumama u svijetu. Do trenutka kada se te aktivnosti otkriju, često je isuviše kasno da se bilo šta učini, a pogotovo da se utvrdi ko je odgovoran. Global Forest Watch je sistem za nadgledanje šuma kojeg je stvorio institut World resources zajedno sa 40 partnerskih grupa. On na internetu daje slike šuma u stvarnom vremenu. Na predstavljanju programa, predsjednik instituta Andrew Steer je rekao da taj program predstavlja pravu prekretnicu.

Po prvi put je sada moguće pružiti podatke u realnom vremenu na svakom lokalnom nivou svakome u svijetu. I time se bavi Global Forest Watch, objašnjava gospodin Steer.

Sistem spaja ključne informacije sa satelitskim snimcima visoke rezolucije na jednostavnoj interaktivnoj web stranici, kaže Niger Size, koji predvodi inicijativu.

Ako koristite Google mapu da pronađete kuću svog prijatelja, onda možete koristiti Global Forest Watch da shvatite šta se dešava sa šumama u vašoj zajednici, u cijeloj zemlji ili čak u drugom dijelu svijeta, I tada možete poduzeti akciju, kaže gospodin Sizer.

Prema podacima instituta, nestajanje šuma u tropskim regionima se povećava za oko 2 hiljade kvadratnih kilometara godišnje, a polovina toga se dešava u Brazilu I Indoneziji. Gospodin Sizer kaže da Global Forest Watch može pomoći usporavanju tog trenda.

On omogućava vladama da svoje napore usmjere ka područjima na kojima se dešava ilegalna sječa šuma. To omogućava kompanijama kao što su Nestle I Unilever, koje su rekle da ne žele od posječenih šuma prodavati svoje proizvode, da sada koriste Global Forest Watch, kako bi se znalo koji nabavljači odrađuju dobar, a koji loš posao, kaže Nigel Sizer.

Global Forest Watch se koristi kompjuterskom snagom tehnologije Google Earth kako bi satelitske slike NASAe učinila dostupnim na internetu. Rezolucija je toliko detaljna, da je moguće utvrditi da li je dio šume posječen, spaljen ili zahvaćen sa bolesti, kaže menadžerica Google Earth Outreach programa Rebecca Moore.

To su milioni piksela, milijarde megabajta podataka. Niko do sada nije bio u mogućnosti pohraniti, a pogotovo ne analizirati te podatke, kaže ona.

Informacija u pravim rukama može dovesti do ogromne razlike, kaže Juan Carlos Jintiach iz Ekvadora, koji koordinira aktivnosti između urođenika I vlada u devet zemalja Amazona.

To je jednostavan način da podijelimo naša mišljenja I istoriju. Po prvi put zahvaljujući Global Forest Watchu možemo lako postaviti hitne informacije I fotografije kako bi cijeli svijet mogao vidjeti kada se nešto loše dešava u našim šumama I možemo nadgledati ta područja u stvarnom vremenu, kaže gospodin Jintiach I dodaje da je sljedeći korak mobilizirati ljude kako bi se to novo sredstvo iskoristilo za očuvanje šuma u svijetu, prije nego bude isuviše kasno.
XS
SM
MD
LG