Linkovi

Glazba liječi, glazba spašava, u njoj je transformativna snaga, poručuje, albumom “Music Redeems,” obitelj Marsalis, iz New Orleansa


Glazba liječi, glazba spašava, u njoj je transformativna snaga, poručuje, albumom “Music Redeems,” obitelj Marsalis, iz New Orleansa
Glazba liječi, glazba spašava, u njoj je transformativna snaga, poručuje, albumom “Music Redeems,” obitelj Marsalis, iz New Orleansa

Činjenica da je album izdan samo nekoliko dana prije 5. godišnjice uragana Katrina nije tek puka koincidencija. Sav prihod od njegove prodaje namijenjen je jednom novom mjestu u New Orleansu za okupljanje glazbenika i zajednice, za učenje, izvođenje i snimanje glazbe i za razvoj zajednice kroz kulturne programe

Činjenica da je album izdan samo nekoliko dana prije 5. godišnjice uragana Katrina nije tek puka koincidencija. Sav prihod od njegove prodaje namijenjen je jednom novom mjestu u New Orleansu za okupljanje glazbenika i zajednice, za učenje, izvođenje i snimanje glazbe i za razvoj zajednice kroz kulturne programe.

Album “Music Redeems” jedna je rijetka i dragocjena zbirka tradicionalnog jazza. Jer doista je rijetka i izvanredna prilika da se na jednom mjestu, na istoj pozornici, nađu i okupe svi članovi-glazbenici Marsalis klana – pijanist Ellis, trubač Wynton, saksofonist Branford, trombonist Delfeayo, bubnjar Jason. To se ipak dogodilo početkom lipnja, u Washingtonu, u Centru Kennedy, na rasprodanom koncertu u čast patrijarha obitelji, pijanista Ellisa Marsalisa, kojemu je, za održavanja, u Washingtonu, Duke Ellington Jazz festivala, dodjeljena bila nagrada za životno djelo.

Marsalis Music, diskografska kuća koju je 2002. godine, u Cambridgeu, u Massachusettsu, osnovao Branford Marsalis, sa ciljem da Marsalisovi i drugi jazz umjetnici imaju etiketu za koju mogu slobodno snimati, bez komercijalnih ograničenja koje im nameću druge kuće, snimila je ovaj koncertni album jedne od najslavnijih, multigeneracijskih jazz obitelji New Orleansa, možemo reći i – današnje američke prve obitelji jazza.

Uz obiteljske priče i anegdote o odrastanju u New Orleansu, ono što album “Music Redeems” također čini posebnim nezaboravan je prikaz kombiniranog talenta petorice Marsalisa. Od solo saksofona i trube, na “Teu,” Theloniousa Monka, do trube i zviždanja - Wyntona i njegova mlađeg brata, bubnjara Jasona - u njihovoj frenetičnoj verziji “Donne Lee,” Charlieja Parkera... od veličanstvene balade “After,” u izvedbi oca Ellisa... do radosne “At the House in Da Pocket”... i još živahnije “Sweet Georgia Brown,” u interpretaciji jednog od tek nekolicine gostiju i obiteljskog prijatelja Marsalisovih, Harryja Connicka, Jr.

"Svirao sam za predsjednike, kraljeve i kraljice, ali nikad se nisam osjećao bolje nego kad sa kraj imena Marsalis vidio i svoje ime,” rekao je Harry Connick za koncert u Kennedy centru. Connick je, kao dijete, i išao na satove klavira Ellisu Marsalisu. Ellis se, u “Sweet Georgia Brown,” pridružuje njemu.

Harry Connick i Brandford Marsalis osnovali su, 2005. godine, odmah nakon uragana Katrina i u partnerstvu sa New Orleans Habitat for Humanity, Musicians’ Village i unutar njega obrazovni centar - Ellis Marsalis Center for Music. Sav prihod od prodaje 60-minutnog albuma “Music Redeems” ide u fond za financiranje centra, za obuku mladih glazbenika New Orleansa i za razvoj resursa za nastavak karijere etabliranih glazbenika. I to je još nešto što ga čini jednim od rijetkih i vrijednih albuma.

Glazba liječi, glazba spašava, u glazbi je, Marsalisovi to oduvijek vjeruju, transformativna snaga! Unatoč razornoj Katrini, unatoč izazovima koja je pred New Orleans nedavno postavio BP, kultura grada ostaje i dalje u njegovoj glazbi. “Music Redeems” širi tu ideju i širi projekt s lokalnih, njuorleanskih korijena na univerzalnu temu s kojom se svatko može poistovjetiti. Album Marsalisovih i njihova on-line kampanja pod istim imenom – www.musicredeems.com - o davanju je drugima. Mi vama dajemo zadnju na albumu – “The 2nd Line,” klasični zvuci New Orleansa, u izvedbi klana Marsalis, Ellisa, Wyntona, Branforda, Delfeaya i Jasona.

XS
SM
MD
LG