Linkovi

SAD – Njemačka: Baze bivaju zatvarane, prijateljstvo ostaje


U bazi u Schweinfurtu tokom decenija hladnog rata bilo je stacionirano 12 hiljada američkih vojnika. Živjeli su tu i sa članovima porodica činili petinu stanovništva grada.

Sedamdeseta godišnjica kraja Drugog svjetskog rata ima u ovo vrijeme i jedan poseban značaj zbog agresivnog uplitanja Moskve u zbivanja na istoku Ukrajine i čestih provokativnih letova ruskih vojnih aviona ivicom zračnog prostora zapadnoevropskih zemalja. Promjene u geostrateškoj ravnoteži i transatlantskim odnosima osjećaju se cijelom Evropom, a ne samo u Njemačkoj i gradovima u kojima su bile stacionirane američke vojne baze nakon poraza nacističke, hitlerovske Njemačke. Jedan od tih gradova je i Schweinfurt, grad u kojem je velika američka baza zatvorena prošle godine, nakon skoro sedam decenija operativnog postojanja.

U bazi tokom decenija hladnog rata bilo je stacionirano 12 hiljada američkih vojnika. Živjeli su tu i sa članovima porodica činili petinu stanovništva Schweinfurta.

"Bili smo samo 40 kilometara daleko od granice prema tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, bili isturena divizija u slučaju prelaska sovjetskih jedinica preko granice" - govori penzionirani američki oficir George Ohl.

U bazi je živio i radio 36 godina i ostao u gradu i nakon zatvaranja baze. Sada se jedan dio te baze koristi za smještaj stranih studenata koji studiraju na lokalnom univerzitetu, a drugi dio je prihvatilište za izbjeglice sa Bliskog Istoka i iz sjeverno-afričkih zemalja.

"U današnjem modernom svijetu imamo i moderna sredstva koja možemo rasporediti i bez baza sličnih ovoj u Schweinfurtu" - dodaje George Ohl.

Za američko prisustvo u tom gradu gradonačlenik Humbertus Remele kaže:

"Prvi zadatak Amerikanaca bio je zaštiti Zapadnu Njemačku. Nije to, međutim, bio samo odnos diktiran politikom. Bili su to vrlo realni humani odnosi."

Gradski novinar Sven Schroter takođe ističe da su američki vojnici bili toplo prihvaćeni od prvih dana stacioniranja u Schweinfurtu:

"Amerikanci ovdje, nakon kraja rata, nisu doživljavani kao okupacijska sila. Možda poneko od starijih Nijemaca i za vrlo kratko vrijeme, ali za mlade generacije Amerikanci su bili saveznici i prijatelji."

Simbol tog obostranog prijatljestva je i spomenik poginulim saborcima koji su podigli zajedno američki i njemački veterani.

Herald, penzioner, kaže:

"Nedostaju nam Amerikanci. Nedostaju i ekonomski, ali i kao sugrađani, prijatelji...."

"Da se ja pitam, zadržala bi ih. Mnogi od nas bi se sa tim složili" - dodaje Helga, takođe stanovnica Schweinfurta.

Za mnoge žitelje grada prisustvo Amerikaca imalo je veliki osobni značaj. Za nekadašnjeg izdavača berlinskog Der Tagesspiegela Gerda Appenzellera Amerikanci u Njemačkoj bili su dio mnogo veće i složenije slike:

"Mislim da su svi Nijemci bili svjesni da su Sjedinjene Države bile garant očuvanja slobode u zapadnoj Evropi sve do pada Berlinskog zida 1989. godine. Moramo i sada, i ubuduće, osigurati da transatlantski odnosi ne budu svedeni samo na vojne. Ekonomski, trgovinski, kulturno Sjedinjene Države i Evropa moraju ostati jednako bliske kao sada."

To će biti krupan izazov. Sjedinjene Države stratešku pažnju preusmjeravaju prema Aziji. Istovremeno, najviši i američki i njemački zvaničnici svjesni su značaja američko-evropskih odnosa, posebno sada kada spoljna politika Moskve i aktivnosti ruskih vojnih snaga na istoku Ukrajine provociraju nove izazove miru i sigurnosti u Evropi.

SAD – Njemačka: Baze bivaju zatvarane, prijateljstvo ostaje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

XS
SM
MD
LG