Linkovi

Bivši američki predsjednik u novoj ulozi - promiče zdravlje žena u Africi


Otkako je napustio Bijelu kuću, bivši predsjednik George Walker Bush živi relativno povučeno i rijetko se pojavljuje u javnosti, ali proteklog tjedna, u Africi, javno je promicao inicijativu svojeg instituta (The George W. Bush Institute) za prevenciju i liječenje raka vrata ili grlića (cerviksa) maternice. I dok slijedi poznatim post-predsjedničkim putem angažiranja u humanitarnim programima, g. Bush želi raditi tiho i nenapadno, voditi primjerom i ozbiljnim radom.

Zajedno s drugim volonterima u Kabweu, drugom po veličini gradu Zambije, bivši je predsjednik G. W. Bush radio na obnovi klinike koja specijalizira u ranom otkrivanju i liječenju raka vrata maternice.

“Uvijek ste bivši predsjednik, to je neizbježno, ali ja sam ovamo htio doći kao radnik... i želim reći da moji prijatelji i ja za sobom ostavljamo kliniku i nadu da će ona inspirirati druge da dođu i također rade na osposobljavanju sličnih klinika.

Otkako je napustio Bijelu kuću i mjesto predsjednika, g. Bush je angažiran u borbi protiv karcinoma cerviksa i pomogao je u prikupljanju više od 85 milijuna dolara. Ali nerado u javnosti govori o programu, više voli raditi i doprinositi toj stvari daleko od medijske pozornosti.

“Nadam se da toga neće ni biti jer ne želim biti u vijestima. Drugim riječima, vjerujem da je tihi rad najbolja služba.”

U Zambiji, g. Bush i njegova supruga Laura također su posjetili sirotište u kojemu su mnoga djeca rođena s AIDS-om. To što su živi mogu zahvaliti inicijativi koju je predsjednik Bush u Africi poveo 2003. godine, a u okviru koje su prikupljene bile milijarde dolara, za lijekove i liječenje. Njegov je posjet bio emocionalan, ispunjen zagrljajima i zajedničkim fotografiranjima.

“Vjerujem da je sloboda važna za mir i vjerujem da je jedan aspekt te slobode taj da budu oslobođeni bolesti. Zato smo Laura i ja toliko i angažirani u toj inicijativi.”
I dok u svojem radu želi ostati neprimjećen, g. Bush slijedi poznatim putem koji je pomogao i drugim novijim predsjednicima obnoviti i održavati njihov javni imidž.

Bivši predsjednik Bill Clinton napustio je Bijelu kuću pod sumnjom afere s Monicom Lewinsky. Ali njegov pozitivan rad – kao što je bilo udruživanje snaga s bivšim predsjednikom Georgeom Herbertom Walkerom Bushom, u pružanju pomoći žrtvama tsunamija, koji je, 2005. godine, pogodio jugoistočnu Aziju – pomogao je u rehabilitiranju njegovog javnog imidža.

Allan Lichtman, profesor povijesti na American University, u Washingtonu, podsjeća i na bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera, koji je Bijelu kuću morao napustiti nakon jednog mandata, izgubivši katastrofalno na izborima 1980. godine. Ali g. Carter je sada cijenjen i široko priznat za svoj rad u promicanju demokracije i iskorijenjivanju bolesti koju izaziva parazit zvan “gvinejski crv”.

“Mnogi smatraju da je g. Carter uspješniji kao bivši predsjednik nego kao predsjednik Sjedinjenih Država; na koncu, Nobelova nagrada za mir i dodijeljena mu je bila za njegove post-predsjedničke aktivnosti.”

Tako i George Walker Bush nalazi, kako izgleda, svoje mjesto i svoju ulogu u tihom radu i diskretnom služenju i očito nije zaokupljen svojim mjestom u povijesti, kao predsjednika.
XS
SM
MD
LG