Linkovi

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi


Rezultat glasanja Generalne skupštine Ujedininjenih nacija. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Rezultat glasanja Generalne skupštine Ujedininjenih nacija. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Rezoluciju su podržale 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.

Rezolucijom se traži hitan humanitarni prekid vatre, kao i da se sve strane pridržavaju obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila.

Osim toga, poziva se na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i na obezbjeđivanje pristupa humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Među državama koje su podržale odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bile su Crna Gora i Srbija.

Sa njom se, između ostalih, nisu saglasile Sjedinjene Države, Izrael i Velika Britanija, dok je Ukrajina bila suzdržana.

Američka ambasadorica pri UN Linda Thomas-Greenfield izjavila je prije glasanja da postoje aspekti dokumenta koje SAD podržavaju, poput potrebe da se hitno riješi humanitarna kriza u Gazi, zaštite civili i oslobode taoci.

"Ali, prekid vatre u ovom trenutku, u najboljem slučaju bi bio provremen, a u najgorem opasan po Izraelce - koji bi bili izloženi nemilosrdnim napadima. Bio bi opasan i za Palestince - koji zaslužuju šansu da izgrade bolju budućnost slobodno od Hamasa", rekla je ona.

Rezolucije Generalne skupštine Ujedinnjenih nacija nisu obavezujuće.

Rezolucija slične sadržine prethodne sedmice nije usvojena u Savjetu bezbednosti UN-a zbog veta Sjedinjenih Država.

U Generalnoj skupštini nema veta, i iako su rezolucije Generalne skupštine neobavezujuće, one imaju političku težinu.

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller objasnio je protivljenje SAD rezoluciji Savjeta bezbjednosti dok je informisao novinare u ponedjeljak.

"Jasno smo stavili do znanja da, iako podržavamo humanitarne pauze, mislimo da je prekid vatre koji bi omogućio rukovodstvu Hamasa, koje je osmislilo i planiralo planiralo 7. oktobra, da nastavi da planira buduće napade u Gazi, neprihvatljiv", rekao je on.

Neke informacije stigle su od agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG