Linkovi

Tuneli kojima se roba ilegalno unosi u Gazu - spas za njeno osiromašeno stanovništvo i gospodarstvo


Tunel ispod granice s Egiptom
Tunel ispod granice s Egiptom

Dok stanovnici Pojasa Gaze pate pod izraelskom blokadom, jedna živahna i uspješna alternativa daje novo značenje izrazu “siva ekonomija.” Neke robe u Gazu stižu zahvaljujući mreži krijumčarskih tunela ispod granice s Egiptom.

Jedna od glavnih ekonomskih žila-kucavica ovaj je tunel iz Gaze u Egipat, dvadeset metara ispod zemlje, dužine nekih 200 metara.

Koristi se uglavnom za krijumčarenje cementa i šljunka, uz to i neke potrošačke robe. U mnogim je tunelima uvedena struja, imaju ugrađene i komunikacijske sisteme. Neki imaju i tračnice. A neki su dovoljno široki i za prolaz automobila.

Za radnike, koji ne žele biti identificirani, uvjeti rada u tunelima su teški. Radi se u smjenama od 12 sati. Oprema se kvari, a ima ponekad i smrtnosnih urušavanja.

Postoji na stotine ovakvih tunela. Egipatske se vlasti prave da ne vide promet i trgovinu koji se njima odvijaju. Isto čine i izraelske sigurnosne snage, stacionirane samo par kilometara dalje iako postoji zabrinutost da se neki tuneli koriste i za dostavljanje oružja i eksploziva palestinskim militantima u Gazi.

Izrael dopušta legalni promet za neke robe ovim kopnenim putem. Vlada je djelomično ukinula blokadu uvedenu nakon što je militantni pokret Hamas preuzeo vlast u pojasu Gaze. Izrael Hamas smatra terorističkom skupinom.

Ali većina roba stiže tunelima. Zahvaljujući njima i moglo je doći do građevinskog “booma” u Gazi, gdje je, nakon petogodišnje blokade, potražnja, prirodno, velika.

Ekonomisti kažu da tuneli pomažu i jačaju gospodarstvo Gaze, za koje palestinske vlasti kažu da je poraslo za 30% u zadnja tri mjeseca prošle godine. No analitičar Sami Abdul-Shafi, koji živi u Pojasu Gaze, kaže da ti podaci navode na krivo razmišljanje.

“Treba imati na umu da smo do ove točke došli pošavši gotovo od nule. To znači da svaki napredak u gospodarstvu, svaki odmak od te nule, treba priznati kao nešto pozitivno. Ali ne zaboravite – pošlo se od nule. Zato mislim da je pred nama još jako dugi put.”

Hamas želi da Egipat za trgovinu otvori granični prijelaz Rafah i dopusti otvaranje trgovinskih veza. Kairo te zahtjeve odbija i dopušta samo prolaz u hitnim situacijama jer želi da Izrael u očima drugih i dalje ostaje odgovoran za patnje u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik Hamasa Ismail Radwan kaže da su se odnosi s Egiptom popravili nakon što su revolucijom neke islamske stranke, koje simpatiziraju s Hamasom, dobile moć u parlamentu. On izražava nadu da će one pomoći u ublažavanju patnji stanovnika Gaze.

“Nadamo se da će bratski Egipat ukinuti blokadu i pomoći našem, palestinskom narodu. Nema sumnje da se odnosi među nama razvijaju u pozitivnom smjeru.”

Nestašice goriva i struje, međutim, nastavljaju gušiti većinu ekonomskih aktivnosti u Gazi, uzrokuju zagađivanje vodenih zaliha i ozbiljno remete usluge bolničkih kola, bolnica i škola. Bez tunela, situacija bi bila još gora.

XS
SM
MD
LG