Linkovi

Ko je Moammar Gadhafi?


Ko je Moammar Gadhafi?
Ko je Moammar Gadhafi?

Libijski lider Moammar Gadhafi vlada svojom sjevernoafričkom zemljom od 1969. godine Poznat je po svojoj ekscentričnoj i bezobzirnoj vladavini. Sada, uprkos masovnim protestima, 68-godišnji apsolutni vladar Libije odbija da odstupi sa vlasti i kaže da će radije umrijeti kao mučenik.

Kao mladi oficir, Moammar Gadhafi je bio na čelu vojnog udara kojim je srušen libijski kralj i uspostavljena Libijska Arapska Republika. Sedamdesetih godina prošlog vijeka pokušao je da ujedini Libiju, Egipat i Siriju - u Federaciju Arapskih Republika, a tokom 42-godišnje vladavine uvijek je iritirao Zapad. Ian Lesser bio je savjetnik bivšeg predsjednika Clintona za sjevernoafrička pitanja:

- Tokom tih godina vidjeli smo nagle preokrete Libije, od fokusa na arapskoizraelske probleme, do fokusa na širi region Afrike. U jednom trenu, Libija je afrička zemlja, a zatim je srednjeistočna zemlja. Onda ima globalnu ulogu, pa se zatim povlači u samu sebe...

Napetosti izmedju Amerike i Libije počele su u osamdesetim godinama. Sjedinjene Države smatrale su Libiju odgovornom za podmetanje bombe u jedan berlinski disko klub, sa američkim vojnicima kao redovnim gostima, dvije zemlje su se sporile i oko pristupa zaljevu Sidra. Evo kako je predsjednik Reagan tada opisao Gadhafija.

- Bijesni pas Srednjeg Istoka.

Kao osvetu za berlinski incident, Amerika je bombardovala jedan Gadhafijev posjed. On je uspio da pobjegne, ali je njegova usvojena kćerka poginula. Krajem te decenije, Pan Am-ov avion na liniji 103 eksplodirao je iznad Lockerbie-a. Mnogo godina kasnije, Libija će prihvatiti odgovornost za taj napad i prihvatiti da plati novčane nadoknade. Jedan Libijac je osudjen na 27 godina zatvora, a kad je kasnije iz humanitarnih razloga oslobodjen, Gadhafi ga je dočekao kao slavnu ličnost.

Sada, demonstranti ohrabreni nedavnom pobunom u Egiptu, u pitanje dovode njegovu vlast, a gobi i podršku ključnih ličnosti libijske vlade. Ali Aujali je libijski ambasador u Americi:

- Dajem ostavku na služenje u sadašnjem diktatorskom režimu. Ali, nikad neću dati ostavku na službu svom narodu, sve dok njihove riječi ne dopru do cijelog svijeta. Njega, Gadhafija, pozivam da ode i ostavi naš narod na miru.

Gadhafi se ljutito obratio narodu na državnoj televiziji, rekavši da ostaje u Libiji i da će umrijeti kao mučenik. Podigao je visoko Zelenu Knjigu, koju je napisao kao sopstvenu političku filozofiju. Primjerci te knjige su, inače, besplatno dijeljeni svuda, pa i po libijskim ambasadama u svijetu. Prvi dio te knjige, ironično, naslovljen je: Rješenja za problem demokratije. Aly Abuzaakouk je libijski aktivista za ljudska prava, koji živi ovdje u Virginiji. Libijski demonstrati telefonirali su mu upravo dok je gledao Gadhafija na televiziji:

- Ovo je njegov posljednji krik. Njegov zadnji govor. On više nema šta da kaže jer on živi izvan tokova istorije. On više nije dio te istorije.

Ali, on još uvijek vlada Libijom, bez obzira, kažu analitičari, što je već podobro izvan realnosti.

XS
SM
MD
LG