Linkovi

Britanija protjerala pet diplomata iz libijskog veleposlanstva u Londonu


Britanski policajci danas ispred libijskog veleposlanstva u središtu Londona
Britanski policajci danas ispred libijskog veleposlanstva u središtu Londona

Libijski pobunjenici priopćili da su bili primorani na povlačenje iz ključne naftne luke Ras Lanuf, nakon što su snage lojalne Moameru Gadafiju stegle obruč oko tog grada

Britanija je protjerala pet diplomata iz libijskog veleposlanstva u Londonu jer bi – kako se navodi – mogli predstavljati "prijetnju" sigurnosti Britanije. Nije bilo jasno iz priopćenja jesu li danas protjerani diplomati pristaše Moamera Gadafija. Britanija je dio koalicije zapadnih zemalja koja vrši zračne udare u okviru provođenja zone zabranjenog letenja. Britanski premijer David Cameron rekao je danas u Parlamentu da njegova vlada još nije donijela odluku o tome hoće li osigurati oružje za libijske pobunjenike.

Dodao je kako rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda "nužne ne isključuje pomoć civilima u izvjesnim okolnostima". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas protiv naoružavanja pobunjenika. Rekao je se Moskva slaže s priopćenjem glavnog tajnika NATO saveza Andresa Fogha Rasmussena kako savez provodi operacije u Libiji kako bi zaštitio stanovništvo, a ne ga naoružao. Lavrov je dodao da Libija treba imati novu demokratsku vladu, ali da Libijci o tome moraju samo donijeti odluku bez utjecaja izvana.

Libijski pobunjenici su priopćili da su bili primorani na povlačenje iz ključne naftne luke Ras Lanuf, nakon što su snage lojalne Moameru Gadafiju stegle obruč oko tog grada. Medijska izvješća govore o intenzivnim borbama u regiji, dok vladine snage žestoko granatiraju pobunjenike i ispaljuju rakete. Ista izvješća kažu da je velik broj pobunjenika pobjegao prema istoku u kamionetima. Jučer su progadafijeve snage preokrenule tijek napredovanja protu-vladinih snaga prema zapadu, napadajući ih s tenkovima i topničkom vatrom tako da su se morali panično povući u Ras Lanuf.

Oporbeni borci tražili su savezničke zračne udare dok su napuštali to područje. Progadafijeve snage stigle su do ruba Ras Lanufa kasno sinoć. Iz Libije i vijest da je jedan glasnogovornik oporbe izjavio kako su progadafijeve snage izbacivale obitelji iz njihovih domova u Misrati i da je tamo situacija vrlo ozbiljna. Američka mornarica je priopćila da su dvije njene letjelice i jedna navođena raketa-razarač napali izvjestan broj brodova libijske obalne straže u Misrati kako bi ih spriječili da otvaraju vatru na trgovačke brodove.

U glavnom gradu Tripoliju čuo se niz glasnih eksplozija, a državna televizija je javila kako je gađano nekoliko ciljeva u gradu – što su prvi takvi napadi tijekom dana. U međuvremenu, američki admiral James Stavridis, glavni zapovjednik snaga NATO saveza u Europi, izjavio je u američkom Kongresu da među pobunjenicima u Libiji ima vrlo malo terorističkih elemenata. Kako je rekao, obavještajni podaci sugeriraju nazočnost elemenata al-Qaide i Hezbollaha. Pobunjenici, pak, negiraju bilo kakve veze s al-Qaidom te obećavaju održavanje slobodnih i pravednih izbora ukoliko Gadafi bude svrgnut.

U međuvremenu, ovdje u Washingtonu predsjednik Obama kaže da libijski čelnik Moamar Gadafi ipak osjeća pritisak. "Krug oko Gadafija uviđa da se omča steže te da su njihovi dani najvjerojatnije odbrojani" – kaže američki predsjednik. Istovremeno, čelnik republikanaca u Zastupničkom domu američkog Kongresa John Boehner izjavio je da vojna misija u Libiji treba imati vremenske okvire. "Ukoliko Gadafi ne ode s vlasti, pitanje je koliko dugo će NATO savez održavati zonu zabrane letenja. To je vrlo uznemirujuće pitanje"- izjavio je kongresnik Boehner. Spomenimo i to da se u Sjevernoj Karolini američki mornari i marinci pripremaju se za isplovljavanje prema libijskoj obali, na misiju koja bi mogla potrajati i do godine dana.

XS
SM
MD
LG