Linkovi

Freedom House: Sloboda medija u svijetu slabi već osmu godinu zaredom


Freedom House: Sloboda medija u svijetu slabi već osmu godinu zaredom
Freedom House: Sloboda medija u svijetu slabi već osmu godinu zaredom

Na popisu od 29 zemalja istočne i središnje Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, Hrvatska zauzima12 mjesto, odmah iza Crne Gore i Srbije, a ispred Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine

Najnovija godišnja studija washingtonskog Freedom Housea ocjenjuje da sloboda medija u svijetu slabi već osmu godinu za redom. U danas objavljenom izvješću kaže se da su najproblematičnije regije Srednji istok, subsaharska Afrika i Južna Amerika.

U poglavlju za središnju i istočnu Europu, te zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, sloboda medija u tom području bila je u blagom padu tijekom 2009.godine.

Ocjenjujući slobodu medija u toj regiji godišnji izvještaj Freedom Housea ukazuje na "…minimalno slabljenje u Latviji i Litvi, te još neznatnije negativne promjene u Estoniji, Madžarskoj i Hrvatskoj." Na popisu od 29 zemalja te regije, Hrvatska je stavljena na 12 mjesto, odmah iza Crne Gore i Srbije, a ispred Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Sloboda medija ocjenjivana je u 196 zemalja i to s tri ocjene: „slobodne“, „djelomično slobodne“ i „ne-slobodne“. Hrvatski su mediji svrstani među „djelomično slobodne “ i postavljeni na 85. mjesto. Prema Freedom Houseu, u Hrvatskoj je „sloboda medija zaštićena i ustavom i u praksi.“ Međutim, kako se dodaje, „…postoji povremeni utjecaj vlasti na medije, a ima i izvješća o porastu pritiska od strane poslovnih krugova.“ Vlasti povremeno zlostavljaju novinare – tvrdi se u izvješću – a navode se i slučajevi fizičkih prijetnji i zlostavljanja novinara. Freedom House ukazuje na izvještaje o autocenzuri među novinarima, obrazlažući ih željom takvih novinara da zaštite ekonomske interese glavnih oglašivača i vlasnika novinskih kuća.

Evo i popisa deset zemalja u kojima je situacija najkritičnija – Bjelorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

XS
SM
MD
LG