Linkovi

Svijet: I dalje pada nivo slobode korištenja interneta


U izvještaju pod naslovom "Sloboda na mreži u 2014." sumirana su istraživanja slobode pristupu i korištenju interneta, koje je Freedom House obavio u 65 zemalja.

Najnovije analize pokazuju da je sloboda korištenja svim onim što internet omogućava u cijelom svijetu u padu, da ograničenja na online pristup, pretraživanja i komuniciranja rastu već četvrtu godinu uzastopno, da se povećava se broj zemalja čije vlasti uvode različite oblike i metode praćenja i cenzuriranja online aktivnosti. U godišnjem izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Freedom House, objavljenom danas, ističe se da nikada do sada nije bilo uhapšeno toliko mnogo korisnika interneta. Rastu i zahtjevi i pritisci državnih vlada na internet kompanije, poput Google-a, Yahoo-a, da omoguće uvide u baze podataka o korisnicima, njihovim aktivnostima i kontaktima.

U izvještaju pod naslovom "Sloboda na mreži u 2014." sumirana su istraživanja slobode pristupu i korištenju interneta, provedena u 65 zemalja. Istraživanjem je obuhvaćen period od maja prošle do maja ove godine. U više od polovine tih zemalja državna ograničenja i cenzuriranje internet-aktivnosti pojačana. Vlade nekih država takođe su proširile i načine elektronskog nadzora nad online aktivnostima, te pooštrile kazne za one aktivnosti koje smatraju neprihvatljivim.

Laura Reed, predstavnica Freedom House-a ističe:

"Do najvećeg pada slobode korištenja interneta došlo je u Rusiji, Turskoj i Ukrajini. Naša istraživanja pokazuju da su, već godinama, pa tako i sada, najveća i najoštrija ograničenja korištenja interneta u Iranu, Siriji i Kini."

Nivo te vrste sloboda u Rusiji je u padu više od pet godina, a od povratka Vladimira Putina na funkciju predsjednika 2012. godine, ruska vlada je usvojila više zakona na osnovu kojih se blokiraju mnogi online-sadržaji.

"Ruske vlasti počele su sa pritiskom na više neovisnih online medija na način na koji to nisu činile ranije. Počelo je to u martu ove godine na osnovu zakona usvojenih u decembru prošle godine. Jedan od tih novih zakona dozvoljava državnom tužitelju da izda nalog za blokiranje online sadržaja koje vlast, po svojim kriterijima, procjenjuje nepodobnim. To ovlaštenje brzo je korišteno za zatvaranje neovisnih online medija koji su informirali o zbivanjima u Ukrajini i kritički govorili o Kremlju" - dodaje Laura Reed.

Nivo slobode korištenja interneta bio je u opadanju i u Ukrajini. Uzrok tom padu su pritisci, pa i nasilje prema korisnicima društvenih mreža i online novinarima, u vrijeme dok je na vlasti bio bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukoviča.

Prema izvještaju Freedom House-a od maja prošle do maja ove godine širom svijeta porastao je i broj hapšenja vezanih za online aktivnosti. Korisnici interneta zatvarani su, ne samo zbog sadržaja koje su objavljivali, nego i zbog sadržaja koje su držali u memorijama svojih kompjutera i drugih pametnih elektronskih uređaja. O tome Laura Reed kaže:

"Posebno na Bliskom istoku i u zemljama sjeverne Afrike, od 10 zemalja šiju smo praksu analizirali, u 10 su hapšeni i zatvarani korisnici interneta."

U nekoliko zemalja donekle je umanjena državna kontrola korištenja interneta. Među tim državama su Burma, Tunis, Kuba i Indija ponajviše. U Sjedinjenim Državama i većini evropskih zemalja sloboda korištenja interneta je najšira, najobimnija. Sjedinjene Države su izgubile nekoliko poena na listi Freedom House-a, uglavnom zbog obimnog, u brojnim slučajevima i neovlaštenog, nadzora Nacionalne agencije za sigurnost nad internet komunikacijama.

Svijet: I dalje pada nivo slobode korištenja interneta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

XS
SM
MD
LG