Linkovi

Francuski predsjednik najavljuje stroge mjere prema građanima rođenim u inozemstvu


Kritičari zamjeraju Nicolasu Sarkozyju da se želi približiti najkonzervativnijem dijelu javnosti, kako bi opet pobijedio na izborima

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je oštre mjere protiv ilegalnih useljenika, ali i protiv 'svježe' naturaliziranih francuskih državljana koji krše zakon. To je Sarkozyjev program 'reda i zakona', međutim kritičari mu zamjeraju da se želi približiti najkonzervativnijem dijelu javnosti, kako bi opet pobijedio na izborima. Međutim, radi li se samo o francuskom ili je riječ o širem europskom trendu?

Francuski ministar unutrašnjih poslova Brice Hortefeux najavio je deportacije Roma koji su ilegalno uselili u Francusku. Ministar unutrašnjih poslova rekao je da će deportirane biti prvenstveno osobe koje su narušile javni red te ilegalnim ostankom u Francuskoj počinile prijevaru. Romi koji su prekršili zakon bit će deportirani u Bugarsku i Rumunjsku. Francuski je ministar naglasio da nije riječ o diskriminaciji Roma kao grupe već da je po srijedi pitanje javne sigurnosti.

U Francuskoj je posljednjih mjeseci došlo do niza incidenata vezanih uz Rome, od kojih su najupečatljiviji bili neredi na jugozapadu zemlje. Predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je nedavno da su romska naselja često legla trgovine ljudima, krijumčarenja i prostitucije. Vlada je najavila da će oštrim mjerama biti podvrgnuti i neki naturalizirani francuski građani – državljanstvo se naime može oduzeti onima koji ga imaju manje od deset godina a osuđeni su za ozbiljan zločin. Francusku su javnost nedavno također uzburkale televizijske snimke policije koja oštro postupa prema ženama i djeci, ilegalnim useljenicima koji su prosvjedovali zbog deložacija iz napuštenih zgrada u Parizu.

John Dalhuisen iz organizacije Amnesty International kaže da ovakve snimke ukazuju na širi trend u Francuskoj. "Sve se češće poduzimaju vrlo oštre mjere i to je jedan širi trend. Ove su snimke postale simbol jednog novog fenomena".

John Dalhuisen navodi i nedavnu zabranu burke od strane francuskog parlamenta. Ove mjere ukazuju na činjenicu da se stranci u Francuskoj sve češće smatraju 'outsiderima' i društvenom opasnošću – kaže ovaj predstavnik Amnesty Internationala. "To nisu dobri znakovi – neumjeren jezik koji se koristi, političke odluke koje su objavljene. Očito je da će se situacija za strance pogoršati, ali ne samo za njih već i za sve one čiji je status na neki način nereguliran, koji žive na marginama društva, bez posla i bez pomoći državnih službi".

Mark Lattimer iz organizacije Minority Rights Group International kaže da u Europi jačaju desničarske stranke koje su protiv useljenika i useljavanja. Iako možda ne dobivaju mnogo glasova, njihove ideje postupno nalaze svoje mjesto na političkoj sceni, kaže Mark Lattimer. "Krajnje desne stranke imaju vrlo malu podršku glasača, barem u Zapadnoj Europi. Opasno je to što i glavne stranke ponekad preuzimaju njihove ideje, iz čisto populističkih razloga. Misle da na taj način mogu pobijediti na izborima. Ponekad – što je prilično bizarno – te velike stranke kažu da preuzimaju ultra-desničarske ideje upravo zato da bi spriječile krajnju desnicu da osvoji vlast".

Mark Lattimer smatra da upravo tako postupa francuski predsjednik, jer mu je stalo do krajnje konzervativnih glasača. Predsjednički izbori u Francuskoj održat će se za manje od dvije godine. "Predsjednik Sarkozy imao je niz izjava koje su bile protiv imigranata. Na primjer, protiv burke. Nije riječ o stavovima koji bi se temeljili na potrebi provođenja neke konkretne vladine politike. Jednostavno, radi se o populističkim mjerama da bi se dobila podrška značajnog dijela stanovništva, a u uvjetima sadašnje ekonomske recesije".

Amnesty International procjenjuje da u Francuskoj živi nekih 20 tisuća Roma, većinom imigranata iz Srednje i Istočne Europe.

XS
SM
MD
LG