Linkovi

Macron se bori za spašavanje funkcionalne vlade i svog plana reformi


France's President Emmanuel Macron (C) speaks to children while officials including Pas-de-Calais' deputy Robert Therry (R) look on as he arrives to vote in the second stage of French parliamentary elections at a polling station in Le Touquet, June 19, 20
France's President Emmanuel Macron (C) speaks to children while officials including Pas-de-Calais' deputy Robert Therry (R) look on as he arrives to vote in the second stage of French parliamentary elections at a polling station in Le Touquet, June 19, 20

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočio se u ponedjeljak s mogućnošću da će morati tražiti potporu parlamentarnih suparnika kako bi spasio svoj program gospodarskih reformi, nakon što su birači kaznili njegov centristički savez na parlamentarnim izborima.

Dok je Macronova grupacija "Ansemble" osigurala najveći broj zastupnika u Nacionalnoj skupštini od 577 mjesta, nije uspjela postići apsolutnu većinu u nedjeljnom glasovanju na kojem su ljevičarski savez i krajnja desnica imali snažne rezultate.

Konačni podaci pokazuju da je Macronov centristički tabor dobio 245 mjesta - znatno ispod 289 potrebnih za kontrolu parlamenta.

Glasovanje je bilo bolno nazadovanje za Macrona (44), koji je ponovno izabran u travnju. U svom drugom i posljednjem mandatu želi produbiti integraciju Europske unije, podići dob za umirovljenje i ubrizgati novi život u francusku nuklearnu industriju.

U Francuskoj ne postoji scenarij kako će se stvari odvijati.

Macronove opcije uključuju formiranje vladajuće koalicije ili predsjedanje manjinskom vladom koja mora ući u pregovore s protivnicima na osnovi zakona. Ako se ne postigne dogovor, drugo najveće gospodarstvo eurozone vjerojatno će se suočiti s političkom paralizom.

"Stvari će biti komplicirane. Pokušat ćemo povući i druge s nama, posebno kako bismo uvjerili nekoliko umjerenih u parlamentu da nas slijede", rekla je glasnogovornica vlade Olivia Gregoire za radio France Inter.

Rekla je da bi premijerka Elisabeth Borne mogla ostati i voditi razgovore s potencijalnim partnerima dok priprema rekonstrukciju vlade kako bi zamijenila ministre koji će morati podnijeti ostavke nakon što nisu uspjeli osigurati mjesta u parlamentu.

Međutim, zastupnici najvjerojatnijeg potencijalnog partnera, konzervativne republikanske stranke, naznačili su da nisu voljni uskočiti u to.

"Zaboravite na ideju da postoji neka vrsta imperativa biranja između Emmanuela Macrona i ekstremista", rekao je glavni tajnik republikanaca Aurelien Pradie radiju franceinfo.

Financijska tržišta uobičajeno su napredovala, s malim utjecajem na euro i dionice u ranom trgovanju u ponedjeljak. Pritisak na francuske obveznice bio je sve veći.

"Nada koju su neki trgovci devizama polagali Macronu 2017. nestala je neko vrijeme unatrag, tako da izborne pobjede ili porazi više ne igraju glavnu ulogu za tečaj eura", rekao je analitičar Commerzbank Ulrich Leuchtmann u bilješci.

Macron je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, jer su se birači okupili kako bi zadržali krajnju desnicu izvan vlasti.

Ali, kako ga mnogi birači smatraju nedodirljivim, on predsjedava duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla potpora populističkim strankama s desne i lijeve strane.

Krajnje desna stranka National Rally Marine Le Pen osvojila je svoju najveću zastupljenost ikad u donjem domu, dok će novi ljevičarski blok Nupes, na čelu s tvrdo ljevičarskim Jean-Luc Melenchonom, činiti najveću oporbenu snagu.

Unatoč tome, njegovom vlastitom malo vjerojatnom savezu možda će biti teže održati se zajedno nego osvojiti glasove.

Nakon prvog predsjedničkog mandata obilježenog stilom vlade odozgo prema dolje koji je sam Macron usporedio s Jupiterovim, svemogućim rimskim bogom, predsjednik će sada morati naučiti umijeće izgradnje konsenzusa.

"Ovu kulturu kompromisa moramo usvojiti, ali to moramo učiniti oko jasnih vrijednosti, ideja i političkih projekata za Francusku", rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

XS
SM
MD
LG