Linkovi

Frakcija al-Qaide u Jemenu - najveća teroristička prijetnja Americi


A woman wearing a mask rides her bicycle along a street on a hazy morning in Beijing, China.
A woman wearing a mask rides her bicycle along a street on a hazy morning in Beijing, China.

Edmund Hull: "Oni su kazali da je za njih uspjeh čak i kad samo pokušaju napasti jer to Ameriku prisiljava da poduzme dodatne mjere sigurnosti. Dakle, oni mogu pobijediti čak i kad nisu stoposto uspješni."

Američki obavještajci vjeruju da je frakcija Al-Qaide poznata kao 'al-Qaida na Arapskom poluotoku' trenutno najznačajnija teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama. Analitičari dodaju da toj organizaciji sa sjedištem u Jemenu pogoduju nasilje i nemiri u toj zemlji.

Al-Qaida na Arapskom poluotoku formirana je 2009. godine spajanjem ogranaka te terorističke mreže iz Saudijske Arabije i Jemena. Gotovo trenutno, ta je organizacija počela napadati američke ciljeve. U prosincu te godine Al-Qaida na Arapskom poluotoku preuzela je odgovornost za pokušaj rušenja američkog zrakoplova na letu za Detroit, na Božić. U listopadu 2010. zaustavljen je bombaški napad kad su dva paketa s eksplozivom pronađena na transportnim zrakoplovima na putu za Sjedinjene Države. Paketi su bili poslani iz Jemena.

Analitičarka Katherine Zimmerman, stručnjakinja za Jemen u washingtonskom think-tanku American Enterprise Institute, kaže da najveća opasnost po Sjedinjene Države proizlazi iz aktualnih političkih prilika u Jemenu: "Protuterorističke snage povučene su s područja gdje je al-Qaida dosta jaka u glavni grad, kako bi zaštitile interese tamošnjeg režima i objekte poput predsjedničke palače i druge važne infrastrukture. To je otvorilo operativni prostor al-Qaidi u Jemenu."

Christopher Boucek iz Zaklade Carnegie kaže da pojedini članovi al-Qaide, kao i njezine teroritičke ćelije, planiraju napade na Sjedinjene Države: "Nestabilnost u Jemenu nije nešto što bi nam trebalo biti nezamislivo. Takva situacija utječe na američku unutarnju sigurnost. Nestabilnost i nesigurnost u Jemenu pitanje je američke unutarnje sigurnosti."

Bivši američki veleposlanik u Jemenu Edmund Hull kaže da će al-Qaida na Arapskom poluotoku vjerojatno pokrenuti novi napad na Sjedinjene Države: "Oni su kazali da je za njih uspjeh čak i kad samo pokušaju napasti jer to Ameriku prisiljava da poduzme dodatne mjere sigurnosti. Dakle, oni mogu pobijediti čak i kad nisu stoposto uspješni."

Al-Qaida na Arapskom poluotoku ima vlastitu Internet-publikaciju na engleskom, na Internetu, u kojoj se daju upute za sastavljanje bombi te se pokušava regrutirati ljude koji bi bili spremni izvršiti terorističke napade. Katherine Zimmerman o tome kaže: "Ne samo da pokušavaju izvesti spektakularni napad s masovnim žrtvama protiv Sjedinjenih Država i američkih interesa, već oni i potiču svoje pristaše da izvode manje napade."

Christopher Boucek kaže da su ti manji napadi jeftiniji i da ih je teže otkriti: "Mislim da je to organizacija koja jako brzo uči, želi iskoristiti svaku priliku i sve opasnija. Mislim da problem u Jemenu nama izgleda manji nego što jest u stvarnosti."

Američka državna tajnica Hillary Clinton je ranije ove godine posjetila Jemen. Tom prilikom kazala je da je Obamina administracija uravnotežila program pomoći za tu zemlju tako da nije isključivo usmjeren na terorizam i sigurnost. Zato gotovo polovica od 300 milijuna dolara za pomoć Jemenu ove godine odlazi na popunjavanje državnog proračuna koji je 'oslabio' zbog manje zarade od nafte. Sjedinjene Države također pomažu da se riješi problem nestašice vode u toj arapskoj zemlji.

XS
SM
MD
LG