Linkovi

Svijet i hrana: Kako do dobre i zdrave hrane?


Svijet i hrana: Kako do dobre i zdrave hrane?
Svijet i hrana: Kako do dobre i zdrave hrane?

Unatoč svim mjerama i standardima, trovanja hranom dešajavu se širom svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama na liječenje osoba otrovanih nezdravom hranom svake godine troši se više milijardi dolara. Prosječna cijena takvog liječenja je oko 2.000 dolara po oboljelom.

Blizu sedam milijardi ljudi živi na našoj planeti. I da bi živjeli, potrebno je jako mnogo hrane. Hrana u svježem ili prerađenom stanju, sve ono što jedemo stiže iz svih krajeva svijeta. No, koliko znamo o toj hrani? Odakle je, kojeg je kvaliteta, koliko je nutricionistički i zdravstveno sigurna...?

Na farmama graška u Keniji, proizvođači slijede standarde koji bivaju sve više i više obavezna i uobičajena praksa praćenja kretanja prehrambenih artikala. S ozbirom na daljine na koje se hrana transportuje, praćenje tog puta je od izuzetne važnosti.

Slične procedure obrade i praćenja, primjera radi, jabuka obavezni su i uobičajeni proces i na zapadnim, visoko razvijenim tržištima. Nakon sortiranja, pranja, inspekcijskog pregleda, slijedi pakovanje na traženi način i jabuke, kao i mnogi drugi artikli, stižu do polica u trgovinama.

U kompaniji Rice Fruit za kvalitet i sigurnost prehrambenih artikala nadležan je Lee Showalter. On ističe da je, zahvaljući obilježavanju, lako pratiti put artikala ukoliko se uoči neki problem:

„Naljepnica ukazuje na uzgajivača, obrađivača, transportera i datum isporuke u trgovinu.“

U Sjedinjenim Državama proizvođači i prerađivači prate GAP standarde koje je definirala federalna Agencija za hranu i lijekove. GAP je skraćenica egleskog naziva za "dobru agrikulturnu praksu." GAP standardi nisu potpuno isti i svim dijelovima svijeta, ali se mijenjanju na bolje.

Ray Gilmer
Ray Gilmer

"Harmonizacija GAP standarda na globalnom, svjetskom nivou je u toku već dvije godine" - kaže Ray Gilmer, predstavnik asocijacije United Fresh Produce. Cilj te harmonizacije je svesti na zajedničke standarde praksu i postupke velikog brojnih zemalja, proizvođača i prerađivača jer ....

„Neke farme, primjera radi, imaju desetak i više velikih kupaca i na njihov zahtjev proizvode pripremaju i obilježavaju po različitim standardima“ - ističe gospodin Gilmer.

U Keniji, vodećem izvozniku graška, farmeri slijede evropske GAP standarde, vrlo slične američkim. Poštivanje tih standarda je od koristi i proizvođačima i kupcima:

„Prije deset, petnaest godina u transportu svježe salate ili paradajza propadalo je i 20 odsto od transportovane količine. Danas je to mnogo manje upravo zahvaljući uspostavljenim standardima "dobrih agrikulturnih procedura." Sami troškovi prevoza su nešto veći, ali gubici na transportu su mnogo manji i krajni profit je značajno veći“ - kaže gospodin Gilmer.

Sa novom mobilnom tehnologijom kupci mogu biti mnogo sigurniji u kvalitet onog što kupuju.

Primjera radi kompanija Knouse Foods iz Pensnsylvanie, voće iz svih dijelova Sjedinjenih Država prerađuje u sokove i kompote koje prodaje širom svijeta. Voće koje nabavlja i produtke koje prodaje Knouse Foods može pratiti zahvaljući kodiranim naljepnicama.

U prodavnici, kupci su sada takođe u prilici da saznaju više o onome što kupuju. Skenirajući mobilnim telefonima bar kod poroizvoda imaju namjeru uzeti, ili ukucavajući taj broj u mobilni telefon, mogu saznati ko je proizvođač, kada je artikl proizveden, kada je otremljen, rok trajanja....

Svijet i hrana: Kako do dobre i zdrave hrane?
Svijet i hrana: Kako do dobre i zdrave hrane?

Pokvarena hrana nije nikome u interesu. Povlačenje nekog artikla iz prodaje je vrlo skupo i narušava ugled proizvođača. Hrana nikada neće biti sto odsto sigurna ističe gospodin Gilmer i dodaje:

„Jako je mnogo načina na koji se može ugroziti kvalitet i sigurnost prehrambenih artikala. U industriji hrane čine ogromne napore da osiguraju kvalitet i ispravnost. Zahvaljući obrazovanju svih u lancu proizvodnje, prerade i prodaje, te novim tehnologijama, sigurnost hrane je sada mnogo, mnogo veća nego prije nekoliko godina.“

Unatoč svim mjerama i standardima, trovanja hranom dešajavu se širom svijeta. U Sjedinjenim Državama na liječenje osoba otrovanih nezdravom hranom svake godine troši se više milijardi dolara. Prosječna cijena takvog liječenja je oko 2.000 dolara po oboljelom.

XS
SM
MD
LG