Linkovi

Uragan Idalia pogodio Floridu, a zatim Georgiju, Južnu i Sjevernu Karolinu


Florida nakon uragana Idalia
Florida nakon uragana Idalia

Uragan Idalia u srijedu je pogodio Floridu kao oluja treće kategorije (od 5), vjetrom jačine 200 kilometara na sat, i ostavio razorne posljedice širom obale Meksičkog zaliva, gdje su potopljene kuće i vozila, a ulice pretvorene u rijeke.

Tropska oluja Idalia spustila se na Sjevernu Karolinu nakon što je pogodila Floridu, Džordžiju i Južnu Karolinu.

Oslabljena, ali i dalje moćna, oluja je zahvatila Georgiju i Južnu Karolinu, i izazvala poplave na putevima, a neki stanovnici morali su da se izmjeste u dijelove sa većom nadmorskom visinom.

Više od 430.000 potrošača na Floridi i u Georgiji je bez struje, dok je snažan vjetar obarao drveće i dalekovode, a voda prekrila ulice. Uz obalu, neke kuće su bile potopljene do skoro krovova, a neke građevinske strukture su srušene.

"Oboreno je više stabala, putevi su prekriveni krhotinama, ne dolazite. Širom ostrva eksplodiraju plinske boce", objavila je vatrogasna služba u mjestu Cedar Key, gdje su talasi bili visoki 2 metra, dok je veći dio centra poplavljen.

Na konferenciji za novinare kasno popodne, guverner Floride Ron DeDantis saopštio je da nema potvrde da je bilo ko poginuo u uraganu, i da se čini da je većina stanovnika najugroženijih dijelova države poslušala pozive da se evakuišu.

Međutim, ranije tokom dana, saobraćajna patrola Floride saopštila je da je dvoje vozača poginulo u odvojenim saobraćajnim nesrećima koje je izazvala kiša.

Jedan stanovnik Georgije je poginuo kada je na njega palo drvo dok je pokušavao da raščisti blokirani put, saopštila je lokalna policija.
Šteta osigurane imovine na Floridi procjenjuje se na 9, 36 milijardi dolara, saopštila je investiciona banka UBS na osnovu preliminarnih procena.

Tokom nevremena, stogodišnje stablo palo je na rezidenciju guvernera Floride, ali nije bilo povrijeđenih.

Pripadnici Nacionalne garde, spasilačke ekipe i lokalni zvaničnici učestvuju u operaciji potrage, kontrolišu mostove, raščišćavaju puteve i pokušavaju da utvrde da li je nekome potrebna pomoć u jednom od najruralnijih regiona na Floridi.

Idalia je pogodila Floridu u srijedu ujutro po lokalnom vremenu u regionu Big Bend, blizu mjesta Kiton Beach, kao uragan treće kategorije praćen vjetrovima jačine 205 kilometara na sat.

Nekoliko sati kasnije, oslabio je u prvu kategoriju kako je prešao na teritoriju južne Georgije. Očekuje se da će Idalia imati snagu uragana dok ne zahvati Sjevernu i Južnu Karolinu kao tropska oluja.

U Tampi su ulice su pretvorene u rijeke, kao i u glavnom gradu Tallahasseeju, gdje je struja nestala i prije udara uragana.

Gradonačelnik Tallahasseeja John Dailey pozvao je sve stanovnike da ostanu gdje su, s obzirom na to da je bilo previše opasno da izlaze napolje i da pokušaju da se evakuišu.

Stanovnicima priobalnog područja Floride ranije je naloženo da se evakuišu.

"Ne rizikujte život glupim potezima. Ova oluja je snažna. Ako ste u kući, ostanite gdje ste, dok ne prođe", rekao je guverner Floride Ron DeSantis.

U nekim mjestima bi poplavni talasi mogli da budu i do 4,9 metara visoki.

"Oni koji su odlučili da ostanu na plažama uprkos obaveznoj evakuaciji, molimo vas ograničite upotrebu toaleta i vode. Zbog poplava, opterećen je gradski vodovodni i kanalizacioni sistem", upozoreno je iz grada Clearwater.

Nacionalna meteorološlka služba u Tallahasseeju nazvala je Idaliju "događajem bez presedana" s obzirom na to da zaliv do Big Benda nikada nije pogodio veliki uragan.

Vlasti na Floridi, koja se i dalje oporavlja od prošlogodišnjeg uragana Ian, plaši se katastrofalnih posljedica Idalije.

Na Floridi je mobilisano oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde i otvorena su skloništa.

Vanredno stanje zbog Idalije proglašeno je i u Georgiji i Južnoj Karolini, gdje su mobilisane stotine pripadnika Nacionalne garde.

Na aerodromu u Valdosti, u Georgiji, zabilježeni su naleti vjetra od 101 kilometar na sat. Južno od Valdoste je zatvoren i jedan od autoputeva.

Jačina uragana mjeri se na skali od 5, na kojoj je peta kategorija najsnažnija. Oluja treće kategorije smatra se velikim uraganom, dok četvrta "izaziva katastrofalnu štetu", prema Nacionalnom centru za uragane.

U Ianu, uraganu pete kategorije, prošle godine je stradalo gotovo 150 osoba.

Oštećeno je 52.000 građevinskh struktura.

Iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu ranije je saopšteno da će ovogodišnja sezona uragana biti intenzivnija, dijelom zbog ekstremno toplih okeana.

Sezona uragana obično traje do kraja novembra, sa vrhuncem u augustu i septembru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG