Linkovi

SAD: Na ivici fiskalne provalije


Obje strane, i predsjednik Obama i Republikanci koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, ističu da su spremni na kompromis.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je u Bijeloj kućirazgovarao sa čelnicima stranačkih većina u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa o tome kako izbjeći fiskalnu, budžetsku provaliju i predstojeću finansijsku krizu. Ta kriza bi, kako ocjenjuju eksperti i analitičari, mogla uslijediti od početka iduće godine ukoliko Bijela kuća i Republikanci u Kongresu ne postignu saglasnost o zakonu o porezima koji ističe krajem godine i automatskim stupanjam na snagu ranije postignutog kompromisa kojim su budžetski rezovi prolongirani za iduću godinu. Takav ishod mogao bi značiti ulazak još uvijek nedovoljno oporavljene američke ekonomije u novu recesiju.

Obje strane, i predsjednik Obama i Republikanci koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, ističu da su spremni na kompromis, a ako dogovor ne bude postignut, najavljena finansijska kriza mogla bi se osjetiti daleko šire od samih Sjedinjenih Država.

Za gospodina Obamu jedan od prioriteta je jasan:

„Ne želim da porezi na neto zaradu porodica američke srednje klase budu povećani. To je vrlo jednostavno i saglasnost o tome bi mogli postići idućeg tjedna.“

Gospodin Obama insistira da poreske olakšice na godišnju neto zaradu manju od 250.000 dolara ostanu i dalje. Republikanci insistiraju na tome da postojeće olakšice ostanu za sve Amerikance.

Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner ističe da se to mora odnositi i na najbogatije i dodaje:

„Svi mi želimo dalji ekonomski razvoj. Svi mi želimo povratak na radna mjesta i novo zapošljavanje. Povećanje poreza umanjiće mogućnosti za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.“

Bez kompromisa dvije strane doći će smanjivanja ekonomskog rasta i povećanja nezaposlenosti, procjena je i Ureda za budžet američkog Kongresa.

Takvog rizika trebalo bi da budu svjesne obje strane smatra profesor ekonomije Peter Morici:

„Mislim da je velika vjerojatnoća za kompromis, jer je alternativa drakonska. Bez dogovora, bez kompromisa Demokrata i Republikanaca, potrošnja u okviru federalnog budžeta biće skresana iduće godine za više od 500 milijardi dolara, što bi sasvim sigurno ekonomiju vodilo u duboku recesiju.“

Recesija u ekonomski najsnažnijoj zemlji svijeta bila bi slična cunamiju smatra Robert Bixby, ekonomski analitičar iz Washingtona:

„Imali bismo domino efekat koji bi, prije svega, velike finansijske teškoće u Evropi još više povećao. Ako bi Sjedinjene Države ušle u novu recesiju, uvoz iz Evrope, a i iz ostalih dijelova svijeta bio bi mnogo manji. To jednostavno znači smanjenje proizvodnje na sve strane.“

Profesor Morici smatra da samo povećanje poreza na prihode bogatih ne rješava američku fiskalnu krizu. U kompromis mora biti uključena reforma socijalnih programa koji se finansiraju iz federalnog budžeta.

„Potrošnja u okviru tih programa izmiče kontroli. Ako bi imali još 6 godina kao prethodnih 6, Sjedinjene Države bi se suočile sa drakonskim povećanjem poreza srednjoj klasi, ukidanjem oružanih snaga ili ukidanjem svega ostalog u okviru federalne vlade.“

Izbjegavanje finansijske krize znači ustupke sa obje strane. Što god da se desi do kraja ove i bude dešavalo od 1. januara iduće godine neće biti, ističu eksperti, barometar ekonomskog zdravlja Sjedinjenih Država.

Biće to pokazatelj funkcionalnosti ili nefunkcionalnosti sadašnjeg odnosa političkih snaga između Bijele kuće i Kongresa, odnosno Demokrata i Republikanaca.
SAD: Na ivici fiskalne provalije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
XS
SM
MD
LG