Linkovi

Financijska pismenost američkih učenika dobija sve veću važnost


Finance Park je centar za praktičnu obuku u financijama, koji nalikuje shopping centru, ali trgovine i butici služe kao učionice
Finance Park je centar za praktičnu obuku u financijama, koji nalikuje shopping centru, ali trgovine i butici služe kao učionice

Osim u osmom razredu osnovne škole, financije su postale obavezan predmet i u srednjim školama u 13 američkih saveznih država

U vrijeme trenutne ekonomske krize, mnoge američke škole uvele su u svoj nastavni plan jedan novi predmet: financijsku pismenost. Jedan program u Virginiji učenike na jedan dan izvodi iz učionice kako bi im približio vrijednost novca u stvarnom svijetu.

Finance Park izgleda vrlo slično mnogim američkim shopping centrima. Obiluje poznatim trgovinama i buticima ispred kojih se nalaze klupe, a tu je i putnička agencija, jedna banka te prodavaonica mobilnih telefona i kablovske televizije. No, nigdje nema prodavača. Umjesto njih, u svakoj se trgovini nalaze stolovi s džepnim računalima. Tamo učenici mogu sjesti i poraditi na, recimo, izračunavanju zadanog proračuna, uz pomoć nastavnika i volontera.

Ovi su se učenici tjednima pripremali za posjet ‘financijskom parku,’ kaže Ed Grenier, direktor neprofitne organizacije koja je utemeljila Finance Park, pod nazivom Junior Achievement of Greater Washington:

"Neko vrijeme uče o tome kako funkcioniraju financijske institucije, kako se plaća bankovnim i kreditnim karticama, izrađuju dijagrame dionica, računaju kamate, i slično. Onda prelaze na poreze – obrade sve vrste poreza koje imamo u zemlji. Nakon toga dođu u Finance Park i tu uče kroz praksu. Zapravo, taj jedan dan provode kao odrasli ljudi."

Alice Reilly koordinatorica je društvenih predmeta za javne škole okruga Fairfax. Od učenika se, kaže ona, traži da izrade budžet za 18 stvari koje svi mi trebamo predvidjeti u našem kućnom budžetu: režije, osiguranje, hrana, stanarina, i slično. Svaki izlog predstavlja jednu natuknicu u budžetu. Dok odabiru što će kupiti, učenici moraju pogledati takozvanu ‘ kartu svoje životne situacije,’ koja im je dana na početku ove vježbe. U toj simulaciji karta im prikazuje njihov dohodak i veličinu njihove obitelji, odnosno ono što moraju imati na umu kad, recimo, kupuju auto.

Učenici moraju uzeti u obzir svaku stvar na popisu u njihovom proračunu, čak i kupnju dionica. Ploča koja otkucava vrijednosti dionica, poput one na Times Squareu u New Yorku, omogućuje učenicima da prate vrijednosti dionica u svom portfelju. Njihove se cijene mijenjaju dva puta dnevno. Finance Park otvoren je u Farifaxu, u Virginiji, prošle godine. To je petnaesti ‘financijski park’ u Sjedinjenim Državama. Ed Grenier kaže da ih se trenutno gradi još nekoliko:

"Otkad je nastupila financijska kriza, potražnja za ‘financijskim parkovima’ eksponencijalno je porasla diljem zemlje. Trenutno smo započeli razvojnu fazu i gradnju nekoliko projekata."

Financijska pismenost tek je nedavno postala dio redovitog kurikuluma u okrugu Fairfax, kaže Alice Reilly:

"Neki đaci, nastavnici i škole to su radili i prije, no sada je cijeli proces puno sistematskiji i dosljedniji, tako da svi učenici dobiju istu vrstu informacija."

Zahvaljujući takvom sistemu, svaki polaznik osmog razreda u okrugu Fairfax prije ili kasnije provest će jedan dan u financijskom parku. Trinaestogodišnja Sam kaže da je naučila važnu životnu lekciju:

"Nisam znala da je sve tako skupo. Neće nam biti lako kad odrastemo."

Neki učenici kažu da će svojim roditeljima reći da žele biti djecom malo duže, da još imaju vremena odrasti. No, to nije kraj nastave iz financijske pismenosti za ove učenike. Virginia je jedna od 13 američkih saveznih država u kojima su financije obavezan predmet i u srednjoj školi.

XS
SM
MD
LG