Linkovi

Tajni rat protiv terorizma - na bojišnici bankovnih računa


Tajni rat protiv terorizma - na bojišnici bankovnih računa
Tajni rat protiv terorizma - na bojišnici bankovnih računa

Stručnjaci kažu da će višestruki pristup da se prekine protok novca dok se istodobno obračunava s ideologijom koja se temelji na proizvoljnom ubijanju tražiti kontinuiranu budnost

U okviru obilježavanja desete godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001, danas se osvrćemo na tajni rat protiv terorizma - onaj koji se ne vodi na bojišnici već na bankovnim računima i na internetu.

Policajci znaju da je jedan od načina kako da se uhvate kriminalci taj da se slijedi novac. Iako su napadi na New York i Washington 2001. promijenili definiciju kriminalaca, istovremeno su doveli do jedne drugačije vrste rata – onog koji se vodi kontrolnim kamerama i kompjuterskim bazama podataka. Mathew Levitt direktor je za protuterorizam i obavještajne djelatnosti na Institutu Washington za politiku Srednjeg istoka: "Borba protiv financiranja transnacionalnih prijetnji pokazala se kao djelotvoran način prekidanja aktivnosti naših neprijatelja".

Nakon 11. rujna postalo je jasno da teroristima treba više od ideologije da bi izvršili svoje napade. Američke obavještajne službe počele su pročešljavati informacije – promatrati uzorke putovanja, elektroničku komunikaciju i kretanje novca: "Ako mi pošaljete novac, to nešto znači. Ne mora značiti da ste vi važna osoba ili sam ja važna osoba, već da smo posrednik u nečem što je mnogo važnije. Tako da možete pratiti te transfere kako se kreću financijskim tijekovima i naposljetku shvatiti odakle dolaze i gdje idu".

Da bi se to činilo Sjedinjene Države su uspostavile novu agenciju unutar Ministarstva financija. Stuart Levy iz Vijeća za vanjske odnose bivši je čelnik Odjela za terorizam i financijske obavještajne podatke pri tom ministarstvu: "To je prvo i zasad jedino ministarstvo financija u svijetu koje ima kompletnu obavještajnu službu. I to odražava jedan važan stav - a to je da su financijski podaci vrlo pouzdani".

Otad ova agencija je saznala da je novac za financiranje napada od 11. rujna – oko pola milijuna dolara – stigao kroz banke u Europi i Srednjem istoku do otmičara koji su čekali u Sjedinjenim Državama. Neke od tih informacija dobivene su od bankovnog konzorcija u Brusselesu poznatog kao SWIFT – što je kratica za Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication: "Baza podataka o kojoj govorim je ona koja je sudskom subpoenom uzeta iz jednog entiteta privatnog sektora koji osigurava usluge slanja poruka".

Koristeći te baze podataka američka vlada je naložila zamrzavanje imovine organizacija i pojedinaca za koje se zna da imaju veze s terorističkim skupinama. To je također dovelo do hvatanja operativaca al-Qaide, uključujući čovjeka poznatog po imenu Hambali – planera bombaškog napada na Baliju 2002. godine. Međutim, mogućnost vlade da dobije uvid u financijske informacije izazvala je zabrinutost oko privatnosti i potencijalne zlouporabe: "Ljudi su mislili kako mi pročešljavamo informacije i da gledamo što god želimo. A zapravo postavili smo vrlo striktnu kontrolu".

Do najvećeg uspjeha u ratu protiv terorizma došlo je u svibnju kad su američki komandosi ubili Osamu bin Ladena. Američki dužnosnici kažu da su informacije pokupljene tijekom te akcije potvrdile da se al-Qaida nalazi pod financijskim stresom: "Osama bin Laden je bio karizmatski čelnik. Bio je vrlo značajan za njihovo prikupljanje novca, bio je značajan za novačenje i bio je značajan za jedinstvo organizacije, tako da je to ogroman uspjeh i ogroman napredak u borbi protiv al-Qaide. Međutim, prijetnja nije skroz eliminirana".

To je stoga jer se terorističke organizacije neprestano adaptiraju. Neke se okreću kriminalnim djelatnostima – krijumčarenju druge i otmicama – kako bi financirali svoje operacije. I kako novac presušuje, trend se mijenja prema manjima jeftinijim operacijama. Bez obzira na veličinu, Matt Levitt mkaže da se isplati slijediti novac: "Istina je da je svaki od tih napada relativno jeftin, međutim, postoji jedan mit, a to je da zbog toga što je bilo koji od tih napada jeftin, nije efikasno slijediti tragove novca. Upravo je suprotno: Ako vam treba pet tisuća dolara, iako to nije mnogo novca – ali ne možete nabaviti pet tisuća dolara – mi pobjeđujemo"

Međutim, to ne znači da će teroristički napadi prestati. Stručnjaci kažu da će višestruki pristup da se prekine protok novca dok se istodobno obračunava s ideologijom koja se temelji na proizvoljnom ubijanju tražiti kontinuiranu budnost, predanost i suradnju cijelog svijeta u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG