Linkovi

Stotine žrtava tajfuna na Filipinima


Šteta pričinjena u tajfunu u Surigao Cityju na Filipinima (Foto: Erwin MASCARINAS / AFP)
Šteta pričinjena u tajfunu u Surigao Cityju na Filipinima (Foto: Erwin MASCARINAS / AFP)

Broj stradalih usled tajfuna Rai koji je pogodio Filipine u četvrtak porastao je na 208, saopštio je portparol nacionalne policije, prenosi Reuters.

Prema policijskim podacima, 52 osobe se i dalje vode kao nestale, nakon jednog od najsmrtonosnijih tajfuna koji je pogodio ovu državu jugoistočne Azije.

Više od 300.000 ljudi pobjeglo je iz svojih domova i ljetovališta pred naletom tajfuna Rai u južnim i centralnim regionima arhipelaga. U mnogim područjima nema struje, a prekinute su i telekomunikacione veze.

Rai je kao super tajfun u četvrtak pogodio popularno turističko ostrvo Siargao, praćen vjetrovima jačine 195 kilometara na sat.

Na snimcima, koje je proslijedila vojska, vidi se rasprostranjena šteta u gradu General Luna, gdje su mnogi turisti došli uoči Božićnih praznika.

"Sve je letjelo. Izgledalo je kao kraj svijeta", ispričao je Raphy Repdos​, turistički vodič na ostrvu.

Susjedno ostrvo Dinagat "sravnjeno je sa zemljom" u oluji, napisala je na Facebooku guvernerka Arlene Bag-ao​, navodeći da su uništene kuće, čamci i polja.

"Odet (lokalni naziv za tajfun) otpuhala je zidove i krovove kao papir. Smanjuju se zalihe hrane i vode. Nema struje i telekomunikacione veze su prekinute", napisala je ona.

U međuvremenu, jačina vjetrova oslabila je na 150 kilometara na sat, ali je tajfun izazvao bujične kiše zbog kojih su preplavljena sela i uništene drvene građevinske strukture. Tajfun se kreće ka Vijetnamu.

Više od 18.000 pripadnika vojske, policije, obalske straže i vatrogasne službe učestvuje u potrazi za preživjelima u najteže pogođenim regionima.

Surigao City, Filipini
Surigao City, Filipini

Rai je pogodio Filipine kasno u sezoni tajfuna, većina se obično formira između jula i oktobra.

Naučnici su više puta upozorili da tajfuni postaju snažniji i da brže jačaju kako svijet postaje topliji zbog klimatskih promjena.

Filipini su jedna od zemalja koje najviše pogađaju posljedice klimatskih promjena. Svake godine, zemlju u prosjeku pogodi 20 oluja i tajfuna, koji uništavaju njive, domove i infrastrukturu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG