Linkovi

Na festivalu USA Science & Engineering - znanost kroz zabavu


USA Science & Engineering Festival
USA Science & Engineering Festival

Edukatori u Sjedinjenim Državama nastoje predmete poput znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike približiti učenicima i učiniti ih za njih privlačnijima. Organizatori festivala održanog u Washingtonu ovih dana (27. – 29. travnja) nadaju se da će praktični izlošci pomoći u ostvarenju tog cilja.

Za djecu, sve je na festivalu bila zabava i igra. Ali špekule u takozvanom “Kaos aparatu” uče ih o fizici, gravitaciji i nekim drugim stvarima, kaže izlagač Tony Montuori.

“Djeca stječu razna korisna znanja o debuggingu (procesu ispravljanja pogrešaka), inženjeringu, tjera ih da razmišljaju o tome što ne valja i kako to ispraviti, učiniti boljim.”

Od robotiziranih automobila do Marsovskih vozila... izlagači su prikazali sve, od ljudske revolucije do jednog drugačijeg načina prikazivanja toga kako tijelo funkcionira. Bilo je tu robota koje kontroliraju senzori na odjeći i robota koji se kontrolira preko iPada. “Možemo ih kontrolirati na jedan intuitivniji način,” kaže jedan mladi posjetitelj festivala.

Anousheh Ansari, prva žena turist u svemiru, koja je putovala na Međunarodnu svemirsku postaju o svojem trošku, nada se da će inspirirati druge. “Mislim da je ovo sjajna prilika za djecu da budu izložena drugim područjima znanosti, da mogu razmišljati o svojim budućim karijerama, mogućnostima koje im se nude, o svemu što će moći raditi kad za to dođe vrijeme.”

Za NASA-inu iduću generaciju svemirske kapsule, Orion, interesa svakako ne manjka. Evo što kaže 14-godišnji Andrew Clancy: “Drago mi je da se cijeli svemirski program nastavlja... ne znam, činilo se da je sve gotovo, ali nije, program ide dalje i izgleda fantastično.”

Bilo je na festivalu znanosti i inženjeringa i prilike letjeti – u simulatoru F-16 Fighting Falcona kao i prilike vidjeti bespilotne letjelice... i robote, robote, robote.

Daria Jordan, sa Spellman Collegea, prikazala je robot koji je sama programirala. “Projekt sam nazvala ‘Beyoncebot’... humanoidni robot koji djeci govori o dječjoj pretilosti.”

Djeca su također imala prilike hodati preko vode, vidjeti zrak, a i osjetiti zrak - u simulatoru uragana. Mogli su posjetiti zvjezdarnicu, a mogli su se i upoznati s povijesnim ličnostima poput Alberta Einsteina i njihovim opažanjima. “Najveća kriza u Americi nije ona budžetna. Budžet, to su samo brojke. To se može srediti. To što mladi gube zanimanje za znanost, to je najveća kriza.”

Organizatori festivala kažu da je njegov cilj pobuditi u djeci jednako zanimanje za znanstvenike i inženjere kakvo imaju za – holivudske i sportske zvijezde.

XS
SM
MD
LG