Linkovi

FDA odobrila prvi lijek za terapiju alergije na kikiriki


FILE - Health experts endorsed an experimental treatment, Sept. 13, 2019, for children with peanut allergies. An estimated 1.6 million children and teenagers deal with peanut allergies.
FILE - Health experts endorsed an experimental treatment, Sept. 13, 2019, for children with peanut allergies. An estimated 1.6 million children and teenagers deal with peanut allergies.

Američka Administracija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration/FDA) je krajem januara odobrila prvi lijek namijenjen terapiji alergije na kikiriki u SAD. Lijek, čije je ima Palforzia, kompanije Aimmune Therapeutics, Inc. umanjuje rizik od teških reakcija prilikom nenamjernog izlaganja alergenu.

Radi se o oralnoj imunoterapiji namijenjenoj za smanjenje težine alergijskih reakcija, uključujući anafilaktički šok, do kojih može doći prilikom slučajnog izlaganja kikirikiju, recimo ako alegičar pojede hranu za koju nije bilo naznačeno da sadrži kikiriki. Ovo ne znači da će djeca sa ovim tipom alergije moći jesti kikiriki i slatkiše u kojima se nalazi ovaj plod, ali znači da konačno, bar u SAD, postoji registrovan lijek koji može olakšati život ovim alergičarima. Oni koji imaju alergiju na kikiriki, i dalje će ga morati izbjegavati.

Ovaj tip alergije samo u SAD ima oko 1 milion djece. Neka od njih u odrasloj dobi prestanu biti alergični na kikiriki, ali to se dešava samo u 1 na 5 slučajeva.

„Budući da ne postoji lijek, alergični pojedinci moraju strogo izbjegavati izlaganje alergenu da bi se spriječile ozbiljne i potencijalno opasne reakcije ", rekao je dr. Peter Marks, direktor FDA-inog Centra za biološku evaluaciju i istraživanje u zvaničnoj izjavi povodom odobravanja ovog lijeka.

Alergija na kikiriki nije isto što i alergija na orašaste plodove, jer je kikiriki tehnički plod jedne mahunarke, srodne grahu, grašku i soji, naučnog naziva Arachis hypogaea, a ne orah. Neki od proteina koje kikiriki sadrži djeluju tako da senzibiliziraju imuni sistem, naročito dentritske stanice, koje počnu lučiti citokine i induciraju jak imuni odgovor. Zapravo, kod ovih alergičara, imunološki sistem reaguje na proteine kikirikija kao na strano tijelo koje škodi organizmu.

Same alergijske reakciju su nepredvidive, a neki pojedinci sa alergijom mogu reagovati burno čak i na male količine alergena, prisutne tek u tragovima.

Reakcije se mogu desiti u toku svega nekoliko sekundi nakon izlaganja, a kreću se od neugodnih, ali relativno blagih reakcija, kakve su osip po koži, probavne smetnje do anafilaktičkog šoka i konstrikcije disajnih puteva, što dovodi do gušenja. U ovim slučajevima, glavna terapija je brzo davanje antihistamina i adrenalina.

Sama Palforzia se ne može koristiti u hitnim slučajevima kao što je anafilaktički šok. Palforzia je terapija koja pomaže djeci alergičnoj na kikiriki da im organizam ima više tolerancije ako dođe do slučajnog izlaganja alergenu te da reakcije na njega budu blaže, a ne kritično opasne po život.

Efikasnost Palforzie potvrđuje randomizirana, dvostruko slijepa, placebo-kontrolisana studija provedena u SAD-u, Kanadi i Evropi na oko 500 osoba alergičnih na kikiriki. Rezultati su pokazali da je 67.2% osoba koje su primile Palforziu tolerisalo 600 mg doze proteina kikirikija, u odnosu na 4% onih koji su primili placebo.

Međutim, i sama Palforzia ima svoje nuspojave, uključujući i mogući anafilaktički šok te se treba uzimati pod nazdorom ljekara.

Zanimljivo je da djeca u manje razvijenim zemljama imaju i manju incidenciju alergije na kikiriki, što se objašnjava time da se ova djeca rano izlažu ovoj prehrambenoj namirnici, kako bi se spriječila pothranjenost, jer je kikiriki odličan izvor proteina.

Zbog toga ljekari savjetuju roditeljima da počnu ubacivati kikiriki rano u prehranu beba, čak u dobi od 4-6 mjeseci, kako bi se organizam i imunološki sistem navikli na proteine kikirikija.​

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG