Linkovi

FBI: Zločini iz mržnje u SAD u 2020. najbrojniji u posljednjih 12 godina


Arhiva - Skup "Stop mržnji protiv Azijaca" na Tajms skveru u Njujorku, 4. aprila 2021.
Arhiva - Skup "Stop mržnji protiv Azijaca" na Tajms skveru u Njujorku, 4. aprila 2021.

Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama porastao je prošle godine na najviši nivo u periodu dužem od jedne decenije, u čemu prednjači porast napada na na crnce i ljude azijskog porijekla, izvijestio je u ponedjeljak Federalni istražni biro (FBI).

Podaci za 2020, koje je FBI-u dostavilo više od 15.000 agencija za sprovođenje zakona širom zemlje, identifikovali su 7.759 zločina iz mržnje u 2020. godini, što je povećanje od šest odsto u odnosu na 2019. i najveći broj od 2008. godine.

Podaci FBI -a pokazali su da je broj prekršaja protiv crnaca porastao na 2.755 sa 1.930, a incidenti protiv Azijaca skočili su na 274 sa 158.

Od 7.426 krivičnih djela počinjenih iz mržnje koja su klasifikovana kao zločini protiv ljudi, za razliku od krivičnih djela protiv imovine, 53,4 odsto je zastrašivanje, 27,6 odsto jednostavan napad, a 18,1 odsto težak napad. Dvadeset dva ubistva i 19 silovanja prijavljena su kao zločini iz mržnje.

"Sprječavanje i reagovanje na zločine iz mržnje i incidente iz mržnje jedan je od najvećih prioriteta Sekretarijata za pravosuđe", rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju. "Statistika FBI-a o zločinima iz mržnje za 2020. godinu pokazuje hitnu potrebu za sveobuhvatnim odgovorom".

Sekretarijat za pravosuđe upozorilo je da grupe bijelih suprematista predstavljaju rastuću bezbjednosnu prijetnju nakon smrtonosnog napada na Kapitol SAD 6. januara.

U isto vrijeme, izveštaji o napadima na azijske Amerikance i ostrvljane Pacifika nadahnuti mržnjom takođe su u porastu, podstaknuti, kako mnogi kažu, izjavama tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u kojima je krivio Kinu za pandemiju COVID19.

U maju je Garland predstavio nove korake koji će pomoći državnoj i lokalnim policijama da prate i istražuju zločine iz mržnje, koje su lokalni organi reda uobičajeno nedovoljno prijavljivali FBI-u i pozvao je odjeljenje da preispita moguće zločine iz mržnje.

Zakon o zločinima iz mržnje za borbu protiv nasilja nad Azijskim Amerikancima usvojen je u aprilu u američkom Senatu uz ogromnu dvostranačku podršku.

Mjera je odredila zaposlenog u Sekretarijatu za pravosuđe da ubrza preispitivanje zločina iz mržnje prijavljenih policiji tokom pandemije Kovida 19.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG