Linkovi

FBI i islamske zajednice u zajedničkoj borbi protiv ekstremizma


Farooq Syed, direktor jednog od Adams centara
Farooq Syed, direktor jednog od Adams centara

U SAD-u federalni istražiteljski biro radi sa liderima islamskih zajednica kako bi spriječili širenje domaćeg terorizma putem interneta.

Internet olakšava razmjenu ideja raznih vrsta, uključujući i ideje terorista i drugih ekstremista. Ovdje u Sjedinjenim Državama federalni istražiteljski biro, odnosno FBI, radi sa liderima zajednica kako bi spriječili širenje domaćeg terorizma putem interneta.

Sajjad Ahmad je upoznat sa sportom, a zna i tinejdžere islamskih zajednica u dijelu gdje stanuje. On radi s njima u Muslimanskom društvu poznatijem kao ADAMS centar nedaleko od Washingtona. Ahmad kaže da je dio njegovog posla poučavati ove tinejdžere o opasnostima koje donosi moderno društvo, uključujući drogu, kriminal, pa čak i internet.

"Internet je dobar izvor informacija, ali možeš dovesti sebe i u nevolju." kaže Ahmad. Kao na primjer kada impresionirana mladež u potrazi za informacijama dođe pod utjecaj ekstremističke ideologije.

Brett Hovington je zadužen za međusobne odnose zajednica pri FBI-u. On kaže da se ne mora sjesti u avion. I preko kompjutera se može povezati ljude diljem svijeta, dok se identitet organizatora i ne zna.

Pet Amerikanaca iz područja glavnog grada Amerike se optužuju za terorizam koji su organizirali putem interneta, uspostavljajući veze sa militantima u Pakistanu.

Drugi slučaj je žena pod imenom Jihad Jane koja se optužuje za regrutiranje muškaraca preko interneta za izvršavanje terorističkih akata.

Slučajevi poput ovih zabrinjavaju američke zakonodavce. Republikanski kongresmen Charlie Dent kaže da "teroristi koriste internet za komunikaciju, regrutiranje, planiranje zavjera, za pripremanje, treniranje i izvršavanje terorističkih činova."

Na nedavnom saslušanju u Kongresu o domaćem terorizmu, agent Hovington je rekao da su bliske veze sa lokalnim zajednicama ključ prevencije ekstremizma.

"Najveći izazov i gotovo nemoguće je identificirati pojedinca unutar zajednice, koji ima veze sa ektremizmom. Zajednice i građani nam pomažu u pronalasku tih individualaca. "

Hovington kaže da je jedan od načina da se gradi povjerenje zajednica kroz 56 građanskih akademija federalnog istražiteljskog biroa. Akademije pohađa veliki broj studenata iz zajednica.

"Ove zajednice imaju generalno veoma negativnu percepciju o FBI-u. ", kaže Farooq Syed je direktor jednog od Adams centara.

Syed kaže da mu sudjelovanje na akademiji pomaže da bolje razumije rad agencije i uči ga korisnim osobinama za njegovu zajednicu.

"Nakon akademije u mojoj kući nema laptopa u sobama, nego samo u kuhinji gdje možemo vidjeti djecu šta rade.", kaže Syed.

Informiranje članova zajednica o radu FBI-a je samo jedan u nizu napora agencije.

Agent Hovington je komentirao suradnju sa zajednicama:

"Primjetio sam da zajednice više surađuju kada im ne dolazimo s pristupom da smo najpametniji nego kada radimo s njima u partnerstvu, kada oni nas uče svoje običaje."

Syed sada želi svoj odnos agencijom dići na viši nivo, i osim partnerstva, planira i poslovne odnose s FBI-om.

On ohrabruje mladež u ADAMS centru da razmisle i o mogućnosti za karijeru u agenciji kako bi imali priliku ojačati veze muslimanske zajednice sa uspostavom zakona.

XS
SM
MD
LG