Linkovi

SAD: Masakr u San Bernardinu, čin aktivnog terorizma


Agenti FBI-a ispred kuće u kojoj su stanovali Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik, počinici masovnog ubistva u San Bernardinu, Kalifornija
Agenti FBI-a ispred kuće u kojoj su stanovali Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik, počinici masovnog ubistva u San Bernardinu, Kalifornija

Utvrđeno je da seTashfeen Malik, koja je živjela u Saudijskoj Arabiji, zaklela na odanost Islamskoj državi postavkom na Facebooku.

Danas, dva dana nakon masovnog ubistva u San Bernardinu, Federalni istražni biro (FBI) preuzeo je istragu i taj slučaj se sada službeno tretira kao aktivni terorizam - izjavio je čelnik ureda FBI u Los Angelesu David Bowdich. Nešto ranije je objavljeno da je utvrđeno da seTashfeen Malik , inače rodom Pakistanka, koja je živjela u Saudijskoj Arabiji, zaklela na odanost Islamskoj državi postavkom na Facebooku. Tashfeen Malik je inače prošla istražni proces u američkom konzulatu u Pakistanu, prije nego što joj je data takozvana vjerenička ulazna viza u Sjedinjene Države.

Oni koji su poznavali osumnjičene za teroristički napad, Syeda Rizwana Faruka i njegovu suprugu Tashfeen Malik , šokirani su saznanjem da su mladi ljudi koje su znali kao vjernike posvećene vjeri i porodici mogli učiniti tako nešto.

Mustafa Kuko, direktor Muslimanskog centra Riverside, je jedan od onih koji u prvi mah nisu mogli povjerovati da su Syed Rizwan Farook i Tashfeen Malik identificirani kao napadači, počinioci masovnog ubistva:

"Vrlo, vrlo sam demoraliziran. Šokiran sam i osjećam se izdanim činom muslimana koji je u našem centru, a i u drugim, bio učen da je islamu kao religiji poptpuno neprimjereno bilo kakvo nasilje ili zločin."

Za Farooka Mustafa Kuko kaže da je bio ugodan, tih nenametljiv, da je u džamiju u Riverside-u dolazio gotovo svakodnevno dvije, tri godine prije nego je prošle godine preselio. U toj džamiji Farook je organizirao i slavlje poslije vjenčanja sa Tasheen Malik.

"Za mladu je govorio da je našao lijepu, dobru, religioznu djevojku, Pakistanku porijeklom“ – dodaje Kuko.

U muslimanskim zajednicama južnog dijela Kalifornije raste zabrinutost zbog mogućih posljedica nakon onoga što se dogodilo u San Bernardinu, a Hussam Auyloush, član Vijeća za američko-islamske odnose, ističe da su od trenutka saopštavanja identiteta ubica uslijedile brojne antagonističke reakcije prema muslimanima:

"Mnogo je poruka, izjava, ocjena koji se teret zločina stavlja na muslimane, mnoštvo poruka mržnje stiže do džamija, telefonski se prijeti se smrću mnogim pojedincima."

Mada muslimanima južne Kalifornije stižu i poruke podrške Hussam Auyloush kaže da muslimani i sada bivaju nekorektno prosuđivani zbog postupaka pojedinaca koji odudaraju od temeljnih postulata vjere i vjerskih zajednica i dodaje.

"Ne mogu zamisliti da bi bilo koji kršćanin mogao opravdavati zločin neke poremećene ili lude osobe. Ne mogu zamisliti ni da Jevreji i jevrejska zajednica to čine. Ne čine to ni američki muslimani, niti ogromna većina muslimana širom svijeta. Prosuđujmo, mjerimo vjere i vjerske zajednice učenjima i koracima koje kao zajednice propovijedaju i poduzimaju."

U najvećoj džamiji u San Bernardinu vjernici muslimaske zajednice sa tog područja organizirali su među-vjersku molitvu i bdijenje za žrtve masakra. Osuđuju taj čin kaže Amjad Mahmmod Khan, vjernik muslimanske zajednice Ahmadiyya i dodaje:

"Iscrpljujuće je stalno iznova osuđivati akte kao što je bio ovaj, ili slične. No, to se mora. Moramo jasno reći što mislimo i osjećamo. Osobno, vjerujem da se, unatoč rastućoj islamofobiji koja je vrlo realna, i mi... i pojedinačno i kao zajednice američkih muslimana.... trebamo preispitivati."

Da bi se suprostavili negativnim percepcijama islama, američki muslimani i njihove zajednice moraju stalno, svakodnevno, činiti sve što mogu da jasno i svima stave do znanja da su protiv svakog ekstremizma, radikalizma i nasilja.

SAD: Masakr u San Bernardinu.... čin terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG