Linkovi

SAD: Neobični “Post na 5 milja”


Učesnici trke "Post na 5 milja" tkom večernje molitve
Učesnici trke "Post na 5 milja" tkom večernje molitve

"Sa novcem doniranim zahvaljući upravo ovoj trci možemo pomoći mladima da se lakše nose sa pojavama kao što su islamofobija i druge vrste zlostavljanja....“

Tokom prethodnih junskih dana u večernjim satima, uz sunce još uvijek povisoko od zalaska zbog dužine dana u ovo doba godine, učesnici trke na 5 milja vrijedno su se pripremali za tu vrstu izazova. Ono što je neobično za tu trku jest da većina učesnika tokom priprema i same trke ne popiju ni kap vode, niti pojedu bilo što, od izlaska do zalaska sunca.

Ta trka nazvana je "Post na 5 milja." Održava se u, za muslimane, svetom mjesecu Ramazana. Prvi put u Bostonu 2013. godine, a sada u 11 velikih gradova, uključujući Washington, New York, Chicago i Toronto u Kanadi. Cilj je prikupiti novac za programe i organizacije posvećene mladima i u Americi i u inostranstvu.

Viqar Hussein, učesnik trke, kaže:

"Iz godine u godinu smo uspješniji. Solidarnost nije nešto što može biti naređeno. To je dobrovoljni čin. I naše učešće u trci na pet milja je dio pomoći u prikupljanju novca potrebnog našim zajednicama."

Učestvovati mogu svi koji žele, a ne samo muslimani. Trčati nije obavezno. Svi koji se na bilo koji način uključe, sudjeluju jer vjeruju da time drugima daju nešto.

Adeeka Khan, učesnica trke, je ubijeđena u to:

"Svi mi činimo nešto zaista dobro. Počela sam trčati prije 5 godina, a ovo je moja treća utrka. Mnogo toga dobrog, posebno za djecu, a ove godine najdraži mom srcu je građanski angažman."

Svaki učenik trke treba da prikupi 250 dolara. Ove godine Farid Hussein prikupio je 17 hiljada dolara, najviše na području Washingtona. O tome kaže:

"Sjajno je da sam, da tako kažem, bio najbolji. Ali, to je očigledno zajednički čin. Nisu donirali novac samo građani Washingtona. Donatora je širom Amerike. Za mene... to je čast, ali to je rezultat timskog napora."

Ove godine 600 učesnika trke "Post na 5 milja" u 11 gradova prikupilo je više od 100 hiljada dolara. Taj novac će biti doniran dvjema asocijacijama za pomoć i brigu o djevojčicama. Poligon, ovdje u Washningtonu, je jedno od tih udruženja.

Wardah Rashid je predstavnica Poligon-a:

"Sa novcem doniranim zahvaljući upravo ovoj trci možemo pomoći mladima da se lakše nose sa pojavama kao što su islamofobija i druge vrste zlostavljanja, pomoći im da budu čvršći i jači."

SAD: Neobični “Post na 5 milja”
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

I dok je sunce zalazilo, muslimani vjernici, učenici trke "Post na 5 milja" pripremali su se za iftar i večernju molitvu. Post tokom svetog mjeseca Ramazana je za i njih, kao i za muslimane vjernike širom svijeta, tradicija i obaveza koju poštuju, dajući pri tome mnogo toga dobrog i drugima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG