Linkovi

Faisal Shahzad naučio sastavljati bombe na sjeverozapadu Pakistana


Faisal Shahzad
Faisal Shahzad

Shahzad predstavlja ono što međunarodni teroristi najviše priželjkuju: američkog državljanina spremnog da napadne vlastitu zemlju

Amerikanac pakistanskog podrijetla Faisal Shahzad osumnjičen za pokušaj bombaškog napada u New Yorku surađuje s američkim vlastima te je priznao da je sastavljanju bombe podučen na sjeverozapadu Pakistana. Istražitelji pokušavaju utvrditi motive ovog napada. Shazad se trebao pojaviti na sudu u New Yorku jučer, ali je njegovo saslušanje odgođeno za danas ili sutra kako bi nastavio razgovore s istražiteljima.

Inače, Shahzad predstavlja nešto što međunarodni teroristi najviše priželjkuju: američkog državljanina spremnog da napadne vlastitu zemlju. Njegov život u predgrađima Connecticuta izgledao je sasvim uobičajeno. Stigao je iz Pakistana u Sjedinjene Države 1998. godine, bio je oženjen i imao je dvoje djece, radio je kao financijski analitičar. New York Times javlja da su se istražitelji iz Nacionalne radne skupine za borbu protiv terorizma prvi put počeli raspitivati za Shahzada kad je prodao stan 2004. godine. Prošle godine život mu se počeo raspadati. Napustio je posao, a njegov 200 tisuća dolara vrijedna kuća pala je pod ovrhu.

U hrpi smeća pred kućom pronađene su fotografije iz putovnica, njegova studentska viza, molbe za posao sa životopisom u kojem je popisano nekoliko škola koje je pohađao na Srednjem istoku. Shahzad je diplomirao na Sveučilištu Bridgeporta 2000. godine. Jednom agentu nekretninama rekao je da mu se ne sviđa politika bivšeg predsjednika Georgea Busha u Iraku. Samo dva mjeseca nakon što je postao američki državljanin iznenada je preselio s obitelji u Pakistan.

U tužbi se navodi da su ga tijekom boravka u Pakistanu talibani podučili sastavljanju bombi te da je dobio novac za troškove napada. Svake godine iz Sjedinjenih Država u Pakistan putuje oko 200 tisuća ljudi što predstavlja veliki izazov za američke vlasti. Obavještajni agenti i carinici posebno su zainteresirani za ljude koji putuju u pakistanska plemenska područja. I Shahzad je, po povratku u Sjedinjene Države, bio ispitan. Na temelju mjesta putovanja FBI može pokrenuti istragu no u pravilu to se ne čini, ukoliko nema obavještajnih indicija o povezanosti neke osobe s teroristima.

XS
SM
MD
LG