Linkovi

Facebook sučeljen s kritikama zbog nasilnih video snimaka


Kompanija Facebook je izazvala veliku kontroverzu po pitanju slobode izražavanja, u pokušaju da odluči koji bi video snimci odrubljivanja glave smjeli biti dozvoljeni na ovom popularnom socijalnom mediju.

Facebook,koji ima više od milijardu korisnika širom svijeta, je zabranio postavljanje takvih snimaka u maju, kao psihološki štetne za mlade korisnike. medjutim, nedavno su čelnici Facebooka okončali tu zabranu , s objašnjenjem da je potrebno da korisnici podijele vijesti iz cijelog svijeta, uključujući vijesti o terorističkim napadima i kršenjima ljudskih prava.

Medjutim, netom nakon što je promijenjena politika kompanije, Facebook je izazvao nove kritike postavivši video snimak na kojem se vidi odrubljivanje glave jedne žene umiješane u narko - nasilje u Meksiku.

Sinoć kasno je Facebook povukao taj snimak , saopćivši da je postavka takvih snimaka prihvatljiva ako je od javnog interesa, i s obzirom da korisnici često osudjuju počinitelje takvog nasilja. Medjutim, kompanija je dodala da će nastaviti s praksom uklanjanja takvih snimaka ako su postavljeni iz sadističkih razloga, ili da veličaju nasilje.
XS
SM
MD
LG