Linkovi

Rekordne poplave i vrućine


Rekordne poplave i vrućine
Rekordne poplave i vrućine

Od poplava u Kini, požara u Rusiji, olujnih vjetrova u Australiji...do nesnosnih vrućina u Sjedinjenim Državama, i pljuskova na plažama Miamia na Floridi. To je neuobičajena vremenska sezona.

U Pakistanu, poplave su odnijele cijela sela i hiljadu i pet stotina života.

"Kiša je neprekidno padala, dan i noć. Nismo uopće spavali", kaže umirovljeni pakistanski vojnik Mohammad Yaseen.

U Kini su neprestane kiše uzrokovale najgore poplave u posljednjoj deceniji. Putevi dva metra pod vodom. Iznenadni odroni pred vozačima.

Jiang Qidi, pokazuje svoj automobil oštećen odronom na putu prouzrokovanim rekordnim kišama
Jiang Qidi, pokazuje svoj automobil oštećen odronom na putu prouzrokovanim rekordnim kišama

"Vidio sam kamen kako pada, a onda sam čuo strašan zvuk i drugi kamen je pao na moj automobil. Bio sam ošamućen", priča pored svog uništenog vozila Jiang Qidi.

U Rusiji, sedmicama duge velike vrućine uz minimum kiše otežavaju napore na gašenju šumskih požara. Vatra je okružila i gotovo uhvatila grupu dobrovoljaca.

Analitičari kažu da bi svijet trebao biti svjestan posljedica.

"Dan i noć smo molili Boga za kišu, da promjeni vrijeme. Jedino nam to može pomoći", kaže ruski vatrogasac Igor Vlaznov.

Zbog velike suše, ove godine bi izvoz žitarica iz Rusije mogao biti prepolovljen
Zbog velike suše, ove godine bi izvoz žitarica iz Rusije mogao biti prepolovljen

Rusija je treći najveći izvoznik žita u svijetu i zvaničnici procjenjuju da bi suša mogla za četvrtinu smanjiti prinose. Izvoz žitarica bi ove godine mogao biti prepolovljen. Svijetske cijene žita su od juna već porasle za 50 procenata.

Lester Brown iz Institura Earth Policy kaže da cijene žitarica rastu, i da će to podići cijene hrane.

Šta se, dakle, dešava? Da li je to slučajnost da se ovako ekstremno vrijeme dešava u isto vrijeme širom svijeta? Ili je to upozorenje od katastrofalnih klimatskih pormjena?

Iz Američkog ureda za praćenje atmosfere i okeana kažu da se zemlja zagrijava tokom posljednjih 30 godina i da je posljednja decenija najtoplija do sada.

Deke Arndt je iz tog ureda i za Glas Amerike je govorio preko Skypa:

"Čak da se temperatura ne mijenja, imali bi ekstremne vremenske uvjete. Ove stvari se sve češće dešavaju kada se mijenja klima. Mogu biti veće, što znači surove kada se dese i to je ono što nas prati sa klimatskim promjenama."

Rekordne poplave i vrućine
Rekordne poplave i vrućine

Lester Brown kaže da to nemora značiti da je riječ o globalnom zagrivanju, ali...

"U budućnosti možemo reći, sobzirom na predvidjanja daljeg rasta temperature, da će u svijetu biti više vrućine kao što je ovogodišnja u Rusiji. Sljedeći put to može zahvatiti Kinu, možda centralnu visoravan u Sjedinjenim Državama. Može sve tri zahvatiti istovremeno, i onda smo u nevolji."

Brown upozorava na tri ključne stvari - povećanje broja gladnih u svijetu, rast cijena žitarica i broj neupsješnih država.

XS
SM
MD
LG