Linkovi

Evropski sud zatražio od Srbije da odgodi izručenje traženog Kurda Turskoj


Vučić i Erdogan tokom susreta u Istanbulu u septembru 2020.
Vučić i Erdogan tokom susreta u Istanbulu u septembru 2020.

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Srbije da ne izruči traženog kurdskog aktivistu Turskoj, gdje je osuđen na doživotnu kaznu, kako bi Sud imao vremena da ispravno procijeni njegov slučaj.

Evropski sud za ljudska prava je, kao dio privremene mjere usvojene u srijedu, tražio od Srbije da ne izruči turskog građanina kurdskog porijekla inicijala S.O. koji je u Turskoj osuđen na doživotnu kaznu zbog pripadnosti zabranjenoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), saznaje BIRN.

Evropski sud navodi da S.O. ne bi trebao biti deportovan u Tursku najmanje do 21. septembra kako bi taj Sud iskoristio vrijeme da ispravno procijeni njegov slučaj.

Prema informacijama do kojih je došao BIRN, S.O. se trenutno nalazi u Srbiji. U srijedu ga je pritvorila srbijanska policija na aerodromu u Beogradu nakon što je vraćen iz Rumunije. Te večeri je pušten na slobodu, te se navodno nalazi u glavnom gradu Beogradu.

Turski sud je u januaru 2020. godine osudio S.O. na kaznu doživotnog zatvora zbog pripadnosti PKK-u i navodne umiješanosti u krvave sukobe između turskih snaga i PKK-a na jugoistoku Turske tokom 2015. godine.

Osim zločina “narušavanja jedinstva države i integriteta zemlje”, on je takođe osuđen na još pet godina zatvora zbog “lišavanja jedne osobe slobode… upotrebom sile i prijetnji”.

Turski sud je naredio njegovo trenutačno hapšenje s obzirom da nije prisustvovao sudskom ročištu.

PKK se bori sa vladama u Turskoj skoro 40 godina.

Tokom sukoba između PKK-a i turskih sigurnosnih snaga tokom 2015. godine ubijeno je više od 450 sigurnosnih službenika uz još oko 2.500 militantnih pripadnika PKK-a.

Dok mnoge evropske zemlje rutinski odbijaju izručiti državljane Turske njihovoj domovini zbog zabilježenih slučajeva torture i diskriminacije, Srbija je to u prošlosti već činila.

Tokom 2017. godine Srbija je izručila kurdskog aktivistu Cevdeta Ayaza Turskoj gdje trenutno služi 15-godišnju kaznu u zloglasnom zatvoru Silivri u Istanbulu u kome Turska drži mnoge političke zatvorenike.

UN-ov komitet protiv torture osudio je Srbiju zbog izručenja Ayaza Turskoj, kazavši da je Beograd prekršio njegova ljudska prava.

U toku 2019. godine Srbija i Turska su potpisale Sporazum o sigurnosnoj saradnji koji obavezuje te dvije zemlje da “spriječe aktivnosti pripadnika i pristalica terorističkih organizacija koje, prema izvještaju bilo koje od strana [zemalja], predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Srbijanski advokati za ljudska prava kritizirali su taj sporazum, naglašavajući da bi se on mogao koristiti za izručenje političkih rivala autoritarnog turskog predsjednika.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG