Linkovi

Evropska komisija predstavila plan borbe protiv klimatskih promjena


Zvaničnici Evropske komisije tokom predstavljanja novog kliamtskog plana (Foto: REUTERS/Yves Herman)
Zvaničnici Evropske komisije tokom predstavljanja novog kliamtskog plana (Foto: REUTERS/Yves Herman)

Evropska komisija predstavila je plan borbe protiv klimatskih promjena čija je svrha da se do 2030. smanji emisija gasova efekta staklene bašte na 55 odsto nivoa iz 1990. godine.

Krajnji cilj je njihovo potpuno eliminisanje do 2050.

To bi, kako javlja agencija Reuters, značilo povećanje cijena grijanja na ugalj, saobraćaj i proizvodnju, oporezivanje aviosaobraćaja i brodskog transporta koji koristi goriva na bazi obogaćenog ugljenika i naplaćivanje uvoznika cementa, čelika i aluminujuma u čijoj proizvodnji je korišten ugalj.

Također, očekuje se da će takva praksa poslati u istoriju motor sa unutrašnjim sagorijevanjem.

"Da, to će biti teško", izjavio je Frans Timmermans šef Evropske unije za klimatske politike.

"Međutim, to je naša obaveza – jer ako se odreknemo potrebe da pomažemo čovječanstvu, propali bismo ne samo mi, već i naša djeca i unuci. Cijena neuspjeha bili bi ratovi vođeni zbog vode i hrane”, rekao je on.

Za primjenu predstavljenih mjera biće potrebno odobrenje država članica i Evropskog parlamenta, što se procjenjuje da bi moglo trajati oko dvije godine.

Dok kreatori ove politike nastoje da uravnoteže industrijske reforme sa potrebom zaštite ekonomije i socijalne pravde, suočavaju se sa lobiranjem poslovne sfere siromašnijih država članica koje nastoje da odbace porast troškova života, kao i država koje zbog skupe tranzicije ne žele da se suoče sa statusom zagađivača u proizvodnji.

Inače, Evropska unija proizvodi svega osam posto globalnih emisija, ali se uzda u to da će njen primjer pokrenuti djelovanje drugih država uoči i za vrijeme novembarske konferencije posvećene klimatskim promjenama koja se održava u Glasgowu.

"Evropa je prvi kontinent koji je proglasio klimatsku neutralnost u 2050. godini i prvi smo predložili konkretan prijedlog", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prijedlog mjera objavljen je nekoliko dana pošto su u američkoj državi Kaliforniji zabilježene najviše temperature širom Sjedinjenih Država, dok su velike vrućine pogodile Rusiju, Kanadu i područje sjeverne Evrope.

XS
SM
MD
LG