Linkovi

Navijači na tajnom zadatku otkrivaju rasizam na evropskim fudbalskim mečevima


Vinicijus Junior iz Real Madrida, centar, napušta teren nakon što je dobio crveni karton tokom fudbalske utakmice španske La Lige između Valensije i Real Madrida, na stadionu Mestalla u Valensiji, Španija, 21. maja 2023.
Vinicijus Junior iz Real Madrida, centar, napušta teren nakon što je dobio crveni karton tokom fudbalske utakmice španske La Lige između Valensije i Real Madrida, na stadionu Mestalla u Valensiji, Španija, 21. maja 2023.

Među hiljadama navijača na tribinama na najvećim evropskim fudbalskim utakmicama nalazi se nekoliko ljudi koji rade na tajnom zadatku. Obučeni volonteri posmatrači slušaju rasističke povike i prate ekstremističke simbole na transparentima.

"Morate biti svjesni okruženja i uklopiti se bez isticanja. Morate biti diskretni", rekao je za Associated Press jedan posmatrač, koji je radio na utakmicama u kojima su učestvovali neki od najpoznatijih fudbalskih klubova i nacionalnih timova.

"Očigledno se ništa ne objavljuje na društvenim mrežama. Morate biti anonimni. Morate se samo nekako uklopiti. Ne upuštajte se u razgovore ni sa kim."

Način za poboljšanje fudbala

Posmatrač, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, jer posao to zahtijeva, dio je programa koji u ime upravnog tijela evropskog fudbala, UEFA-e, vodi Fare Network, istaknuta antidiskriminatorska grupa. Fare prati oko 120 utakmica po sezoni u tri glavna evropska klupska takmičenja, izjavila je za AP izvršna direktorica Piara Powar, i više širom svijeta poput kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Dokazi iz programa, uključujući fotografije snimljene krišom sa tribina, koriste se u disciplinskim slučajevima protiv klubova ili reprezentacija čiji navijači pokazuju rasističko ponašanje u evropskim takmičenjima poput Lige šampiona.

To nije karijera, već način da se fudbal poboljša za budućnost, rekao je posmatrač.

Posmatrači rade na dobrovoljnoj bazi, sa pokrivenim troškovima, i od njih se očekuje da prate društvene mreže tvrdokornih navijačkih grupa kako bi pratili gdje se incidenti mogu dogoditi.

Unutar stadiona, posmatrač posmatra tribine u potrazi za znakovima rasističkih, homofobičnih, seksističkih ili drugih diskriminatornih skandiranja ili transparenta, a istovremeno prati i akciju na terenu, koja oblikuje ono što se dešava među navijačima.

"Ako dobijete bazu nezadovoljnih navijača i oni budu poraženi sa 5-0 i budu izbačeni iz takmičenja u kojem su osjećali da će napredovati, onda bi to mogao biti još jedan katalizator", rekao je posmatrač. "Morate stalno čitati situaciju kako se ona odvija."

Od posmatrača se očekuje da budu upoznati sa simbolima koje koriste nacionalističke grupe, posebno sa logotipima i brojevima - poput 88 za Heil Hitler - koje koriste za slanje prikrivenih poruka.

Igrama se dodjeljuju ocjene rizika kako bi se odredilo koliko je posmatrača potrebno, a do tri posmatrača mogu raditi u igrama s najvećim rizikom.

Ponekad igra koja je ocijenjena kao "srednje rizična" može neočekivano da vam "pukne u lice", dodao je posmatrač. To izaziva borbu za dokumentovanje dokaza i njihovo slanje delegatu UEFA-e na tribinama – što nije uvijek lako na preopterećenom Wi-Fi-u stadiona.

Tu dokumentaciju zatim disciplinska jedinica UEFA može koristiti za "dalju istragu i moguće postupke", navodi se u saopštenju evropskog fudbalskog upravnog tijela za AP.

Broj huliganskih incidenata u evropskom fudbalu se smanjio posljednjih decenija, ali neke navijačke grupe imaju reputaciju rasističkog ponašanja i nasilja. Iz sigurnosnih razloga, identitet posmatrača na utakmici je poznat što manjem broju ljudi.

Posmatrač je opisao da se u nekim situacijama osjeća "neugodno", ali nikada u ličnoj opasnosti. Od posmatrača se ne očekuje da se infiltriraju u blisko povezane, tvrdokorne navijačke grupe, već da posmatraju iz daljine.

"Morate se približiti što bliže možete, ali biti što dalje koliko vaša sigurnost zahtijeva", rekao je posmatrač.

Fareov rad nije uvijek dobrodošao.

U slučaju pred Sudom za sportsku arbitražu zbog transparenta na utakmici 2019. za koji je ocijenjeno da sadrži šifriranu rasističku poruku, gruzijski klub Dinamo Tbilisi pokušao je osporiti Fareovu procjenu, tvrdeći da je posmatrač koji prikuplja dokaze bio "profesionalno obučen da prepozna potencijalno rasistički simbol i stoga je pristrasan."

Komisija je odbacila argument i istakla da čak i ako poruka banera nije bila jasna većini fanova, ipak krši pravila protiv rasističkih poruka.

Kao i sudije, Fare posmatrači ne mogu raditi na utakmicama koje uključuju klubove za koje navijaju. Posmatrač je rekao da je cilj da se atmosfera na utakmicama učini sigurnijom i inkluzivnijom za budućnost.

Tokom nekoliko godina rada igara, posmatrač je vidio promjenu nabolje, ali do sada samo "male korake".

"Ravnodušan sam prema rezultatima. Kada je postignut gol, ponekad moram da ustanem da odglumim uzbuđenje, ali to su timovi s kojima nemam emotivnih trenutaka."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG