Linkovi

Evropski parlament odobrio zakonsku opciju blokiranja uvoza ruskog LNG-a


Cisterne za gas u najvećoj zapadnoevropskoj fabrici tečnog prirodnog gasa Hammerfest LNG, u Hammerfestu
Cisterne za gas u najvećoj zapadnoevropskoj fabrici tečnog prirodnog gasa Hammerfest LNG, u Hammerfestu

Evropski parlament je u četvrtak izglasao usvajanje pravila koja dozvoljavaju evropskim vladama da zabrane uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG), sprečavajući ruske firme da rezervišu kapacitete gasne infrastrukture.

Evropska unija je izbjegla uvođenje sankcija ruskom gasu, na koji se neke članice uvelike oslanjaju.

Kao zaobilazno rješenje, nova plinska politika ima za cilj uspostavljanje legalnog puta za vlade da blokiraju isporuke ruskog plina svojoj zemlji, iako do sada nijedan veći uvoznik nije naznačio da će ga koristiti.

Nova pravila tržišta gasa EU omogućavaju vladama da privremeno zaustave ruske i bjeloruske izvoznike plina da se nadmeću za kapacitete na infrastrukturi koja je potrebna za isporuku plina i LNG-a u Evropu.

Rusija je smanjila isporuke gasa cjevovodima Evropi nakon svoje invazije na Ukrajinu 2022. godine - smanjivši ono što je bio glavni put za ruske isporuke da dođu do Evrope. Ali ruski LNG nastavlja da teče na kontinent, uglavnom kroz luke u Španiji, Belgiji i Francuskoj.

Ove zemlje nisu potvrdile da će koristiti novu zakonsku opciju.

Glasnogovornik španjolskog ministarstva energetike rekao je da ta zemlja podržava zajednički stav EU o zabrani ruskog LNG-a, jer ako bi Španija to učinila sama, ruske firme bi jednostavno mogle slati svoje gorivo u druge luke EU.

Belgijski ministar energetike rekao je da vlada analizira zakon i njegove uslove - koji uključuju da ograničavanje uvoza ruskog gasa ne može poremetiti tokove gasa između zemalja EU. Belgija reeksportira veći dio ruskog LNG-a koji dobije u druge zemlje.

Francusko ministarstvo finansija nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.
Isporuke ruskog LNG-a Evropi porasle su prošle godine na 22 milijarde kubnih metara, sa oko 16 milijardi kubnih metara u 2021, prema analizi EU.

Ojačana većina zemalja EU treba da odobri politiku prije nego što stupi na snagu - korak za koji se očekuje da će zakon donijeti bez izmjena.

EU je uvela sankcije na uvoz ruske nafte i uglja iz mora. Za sankcije je potrebno jednoglasno odobrenje zemalja EU. Mađarska je obećala da će blokirati zabranu uvoza ruskog gasa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG