Linkovi

2015. godina će nas podsjetiti na mnoge presudne dogadjaje iz povijesti čovječanstva


Bit će 20 godina od srebreničkog genocida
Bit će 20 godina od srebreničkog genocida

27 januara 1945. godine sovjetski vojnici su ušli u nacistički logor Auschwitz - tamni vilajet prepun živih kostura zbijenih u ćoškove baraka. Vojnici 322 pješadijske divizije Sovjetskog Saveza su presjekli bodljikavu žicu, i tako bili prvi koji su zakoračili u svijet nevidjenog užasa, ugledavši ono što niko do tada nije vidio.

Prije nego su Sovjeti ušli u logor, većina zatvorenika je bila netjerana na marš smrti, kako o su se njemački vojnici povlačili ka Njemačkoj. U logoru je zatečeno samo 7 hiljada ljudi. Bila je to tvornica smrti u kojoj su nacisti ubili oko milion i petsto hiljada ljudi, od kojih su većina bili Židovi. Mnogu su bili pogušeni u gasnim komorama, drugi su umrli od gladi i bolesti. Sve u svemu, oko 6 miliona Židova je ubijeno tijekom nacističkog Holocausta.

Anne Frank
Anne FrankU julu 1995. godine holandske mirovne trupe pri UN-u su popustili pod pritiskom snaga bosanskih Srba i prisilili na hiljade bosanskih Muslimana da izadju iz ogradjene, zaštićene zone. Srpski general Ratko Mladić je tada poručio:

Treba da budete strpljivi, jako strpljivi. Oni koji žele ostati, mogu, a oni koji žele otići, mogu otići...

Da je obećanje bilo održano, njemu se sada ne bi sudilo za genocid na Haškom Tribunalu, ne bi bilo poubijano oko 8 hiljada muškaraca i dječaka, a porodice ne bi i dan danas tragale za kostima svojih najbližih.

U novembru, 1995.u bazi Wright Pettersonm potpisan je Dejtonski sporazum, koji je okončao krvavi bosanski rat.


Slijedećeg 7. marta će se u Sjedinjenim Državama obilježiti 50-ta godišnjica marša iz Selme do Montgomeryja, s ciljem zahtjevanja prava glasa za crnce.

Na taj dan 1965. godine, prosvjednike koji su bili u maršu, pretukla je policija na mostu Edmund Pettus, a danas je ostao zabilježen u povijesti kao Krvava Nedjelja. Amerikancu su u šoku gledali putem televizije policijsku brutalnost i zahtijevali od vlade u Washingtonu da se umiješa, ali i zaštiti pravo glasa za crnce.

An armed soldier stands on duty at Selma, Ala., March 21, 1965, as Martin Luther King, Jr. and his civil rights marchers head for Montgomery, the state's capitol, on a five day, 50 mile walk to protest voting laws. The soldiers were called out by Preside
An armed soldier stands on duty at Selma, Ala., March 21, 1965, as Martin Luther King, Jr. and his civil rights marchers head for Montgomery, the state's capitol, on a five day, 50 mile walk to protest voting laws. The soldiers were called out by Preside

Izmedju 21. i 24 marta uz zaštitu savezne policije, oko 25 hiljada prosvjednika je okončalo marš, a ovaj dogadjaj je vodio tome da Kongres usvoji Zakon o Glasanju, što je dovelo do integracije južnjačkih država u sistem prava glasa za sve.

Prije dvadeset godina, 19 . aprila 1995, Timothy McVeigh je dovezao kamion napunjen teškim eksplozivom načinjenim od vještačkog djubriva i goriva ispred zgrade vlade u Oklahoma City-ju, potom detonirao eksploziv, usljed čega je ubijeno 168 osoba, medju njima 19-oro djece. McVeigh je pogubljen za svoj zločin, a njegov sudrug u zločinu, Terry Nichols, služi doživotnu robiju.

Stogodišnjica početka Prvog Svjetskog Rata u 2014. oj godini obnovila je interes javnosti za taj prvi veliki rat čovječanstva, a u nastupajućoj godini se obilježava godišnjica jedne od najvećih bitaka iz tog rata - bitke na Galipolju.

Belgium World War One Centenary Timeline
Belgium World War One Centenary Timeline

Pred zoru 25 . aprila 1915. godine ekspedicija saveznika, predvodjena britanskim zapovjedništvom, je stigla na Galipolje, pri Egejskom moru, odakle su htjeli krenuti ka Istambulu, i ujedno otvoriti morski put ka Rusiji, čije su trupe čekale na istočnom frontu. Medjutim, vojnici Otomanske imperije, uz njemačko savezništvo, su se zakopali u doboke rovove i prisilili svog neprijatelja da se povuče nakon vojne kampanje od devet mjeseci. Oko 44 hiljade savezničkih vojnika je smrtno stradalo, a gotovo dvostruko toliko na turskoj strani. Iz ove bitke je izašao jedan turski heroj, koji je konačno poveo Tursku ka neovisnosti 1923. godine, i zemlji potom nametnuo sekularnu vladu - Mustafa Kemal Ataturk.

Prvi svjetski rat je nazvan tada ratom koji je završio sve druge ratove - ali kao što čovječanstvo zna, to se na žalost, nije ostvarilo. Poražena Njemačka je obnovila svoju snagu, i pod vlašću Adolfa Hitlera, 1939. godine krenula u novi sukob koji se potom proširio cijelom Evropom, i mnogo dalje.

XS
SM
MD
LG